Antena 3 CNN Be EU Ursula von der Leyen ameninţă Polonia cu măsuri din cauza deciziei Tribunalului Constituţional

Ursula von der Leyen ameninţă Polonia cu măsuri din cauza deciziei Tribunalului Constituţional

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat miercuri că va lua măsuri împotriva Poloniei ca răspuns la decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia, conform căreia unele dintre legile UE sunt incompatibile cu Constituţia poloneză. Analiștii susțin că una dintre sancțiuni ar viza tăierea fondurilor europene.

Ursula von der Leyen ameninţă Polonia cu măsuri din cauza deciziei Tribunalului Constituţional
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Oct 2021   •   18:51

În cadrul unei întâlniri cu comisarii europeni, Ursula von der Leyen a declarat că analiza iniţială asupra deciziei Tribunalului Constituţional indică faptul că aceasta ridică probleme grave blocului comunitar, a spus comisarul pentru energie, Kadri Simson, potrivit DPA.

Acestea ar duce la un proces în faţa Curţii de Justiţie a UE, iar în cele din urmă s-ar putea ajunge la sancțiuni financiare.

De asemenea, Simson a susținut că se poate aplica și noul mecanism al UE privind statul de drept. Acesta permite suspendarea plăților din bugetul comunitar. Bruxellesul a iniţiat deja procedura prevăzută de Articolul 7 al Tratatului împotriva Poloniei pentru încălcarea valorilor UE.

 Acest lucru înseamnă că Polonia și-ar putea pierde dreptul la vot în cadrul Consiliului UE.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close