Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Estimările analiştilor: Prezenţa la urne în turul II şi numele principalului favorit al acestor alegeri prezidenţiale

Estimările analiştilor: Prezenţa la urne în turul II şi numele principalului favorit al acestor alegeri prezidenţiale

Estimările analiştilor: Prezenţa la urne în turul II şi numele principalului favorit al acestor alegeri prezidenţiale
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Noi 2014   •   15:00

Candidatul PSD-UNPR-PC în alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta, porneşte în cel de-al doilea tur al cursei pentru Palatul Cotroceni de pe poziţia de favorit, sunt de părere analiştii politici consultaţi de Agerpres, însă aceştia apreciază că bătălia nu este câştigată "până nu se numără voturile".

Analiştii Radu Magdin, Adrian Moraru, Cristian Pârvulescu, Marius Pieleanu, Alfred Bulai şi Bogdan Chirieac au declarat totodată că prezenţa la urne în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va fi mai mare cu câteva procente decât cea înregistrată în primul tur, în jurul a 55-60%.

Analistul Cristian Pârvulescu susţine că Victor Ponta are şanse mai mari decât contracandidatul său, Klaus Iohannis (ACL), să iasă învingător din cursa pentru Preşedinţie şi datorită aparatului de partid de care dispune.

Totuşi, acesta adaugă că diferenţa dintre cei doi contracandidaţi "nu este atât de mare încât să fie imposibil de surmontat" şi, ca urmare, "Klaus Iohannis are în continuare şanse".

Analistul Marius Pieleanu susţine, la rândul său, că toate datele îl indică pe Victor Ponta favorit în alegeri.

"Toate datele — nu numai de sondaj, dar şi de impresia publică şi de aşteptarea publică — converg spre Victor Ponta, dar până nu se numără voturile nimic nu-i sigur", afirmă Pieleanu.

Acesta a adăugat că, în opinia sa, Klaus Iohannis ar putea să recupereze distanţa care îl separă de contracandidat, "cel puţin teoretic, printr-o participare masivă a diasporei, adică peste 400-500 de mii de oameni, ceea ce e puţin probabil, şi cu un număr cât mai mare de nehotărâţi care să-i dea votul în ţară, fiindcă avem vreo 600-700 mii de români care nu s-au hotărât".

Analistul Alfred Bulai este de părere că lupta dintre cei doi înscrişi în cursa prezidenţială va fi una "la baionetă".

"Ponta este, evident, candidatul cu prima şansă, dar lupta va fi apropiată, la câteva procente. Deci nu va fi un scor cât s-a sugerat. E o luptă la baionetă", opinează acesta.

Şi analistul Radu Magdin afirmă că, dacă "nu se întâmplă ceva mega-emoţional care să ne şocheze", Victor Ponta porneşte cu prima şansă în turul II.

Şi analistul Adrian Moraru consideră că Victor Ponta pornește "cu un avantaj" faţă de contracandidatul său.

Analistul Bogdan Chirieac susţine că singura modalitate prin care Victor Ponta ar putea pierde alegerile de duminică ar fi "ridicarea unui val de ură împotriva domniei sale".

"Azi când vorbim, domnul Ponta este favoritul alegerilor de duminică. Pleacă cu un avantaj de zece puncte de la turul I, este foarte prezent în media, tot timpul comunică, echipele sale sunt puternic mobilizate. Deci Victor Ponta pleacă cu prima șansă. Singura modalitate prin care domnul Ponta ar putea pierde alegerile ar fi ridicarea unui val de ură împotriva domniei sale", precizează acesta.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close