Antena 3 Coronavirus Acestea sunt cele mai periculoase simptome LONG-COVID. Medic: "Pot persista până la 6-12 luni"

Acestea sunt cele mai periculoase simptome LONG-COVID. Medic: "Pot persista până la 6-12 luni"

de Silvia Preda    |    07 Dec 2021   •   20:01
Acestea sunt cele mai periculoase simptome LONG-COVID. Medic: "Pot persista până la 6-12 luni"
Sursa foto: Jeff J Mitchell/Getty Images

Cele mai periculoase simptome LONG-COVID au fost analizate în cadrul unui Congres Internaţional, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti.  

Pacienţii infectaţi cu SARS-COV-2 cu simptome persistente, după patru săptămâni de boală, suferă de "LONG COVID". Simptomele pot fi oboseală, palpitaţii, dureri articulare. Pot fi afectate organele vitale.

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, prorector al Universităţii „Dunărea de Jos”, a participat la acest congres şi a explicat pentru Adevărul ce înseamnă long COVID şi cum ne afectează viaţa.

"Există mai multe definiţii ale acestei afecţiuni, dar cred că cel mai simplu ar fi: persoană cu istoric de infecţie Sars-Cov-2 probabilă sau confirmată, care prezintă simptome ce nu pot fi explicate de un diagnostic alternativ. Simptomele pot fi noi, după o perioadă asimptomatică, sau persistente după boală iniţială. Aceste simptome pot persista de la patru săptămâni până la 6-12 luni”, afirmă medicul Alexandru Nechifor.

Coronavirusul este răspândit mai mult de femei sau de bărbați? Un studiu ne oferă răspunsul 

"Cel mai frecvent apare oboseala, dispneea, insomnia, confuzia de tip Brain fog, palpitaţii, dureri toracice şi articulare, dureri abdominale, diaree, febră şi urticarie. Sunt şi anumite organe afectate, din păcate. Vorbim de organele vitale: creierul, inima, plămânii, rinichii.

Practic, în general, afectarea este sistemică cu predominenţa afectării unui organ. Din cauza acestui sindrom putem avea miocardite, aritmii ventriculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC), tromboze venoase şi arteriale, tulburări psihiatrice grave- foarte frecvent depresia. Terapia intensivă- non Covid va fi mult solicitată cu acest gen de pacienţi, pentru că această afecţiune a fost neglijată", a explicat medicul.

Simptome LONG-COVID. Între 20 şi 80% din pacienţii infectaţi pot dezvolta sindromul

"Conform studiilor de până în prezent, între 20 şi 80% din cei infectaţi pot dezvolta acest sindrom, cu manifestări mai mult sau mai puţin severe”, afirmă medicul Nechifor.

Şi copiii pot fi afectaţi de LONG-COVID, însă nu la fel de mult ca în cazul adulţilor. 

×

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close