Antena 3 CNN Coronavirus Studiu privind transmiterea SARS-CoV-2. De ce COVID-19 se răspândește ușor în interior

Studiu privind transmiterea SARS-CoV-2. De ce COVID-19 se răspândește ușor în interior

Un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society arată că vorbirea poate fi la fel de periculoasă ca tușitul lângă o altă persoană.

Studiu privind transmiterea SARS-CoV-2. De ce COVID-19 se răspândește ușor în interior
Sursa foto: Hepta
de Silvia Țigănilă    |    31 Ian 2021   •   16:37

E importantă folosirea măștilor pentru a încetini răspândirea COVID-19, scrie La Stampa.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Imperial College din Londra au arătat cum se răspândește Sars-CoV-2 în diferite spații interioare, în funcție de mărime, numărul de persoane, aerisire și purtarea sau nepurtarea măștilor.

De exemplu, petrecerea unei ore într-un spațiu închis de 250 de metri pătrați, care are o capacitate minimă de 50 de persoane și o aerisire tipică „de birou”, are o probabilitate estimată la 8% de infectare, dacă există cinci persoane în camera respectivă fără mască.

Dacă schimbarea completă a aerului are loc de cinci ori pe oră în loc de trei, șansele în condiții similare scad la 2% și la fel se întâmplă dacă toată lumea poartă o mască cu trei straturi (cum ar fi cele chirurgicale).

Vorbitul fără mască poate fi mai contagios decât tuşitul în spații închise!

Picăturile mari de salivă expulzate prin tuse sau strănut ajung pe sol, însă picăturile mici produse prin vorbire, numite și „aerosoli”, pot transporta virusul pe doi metri și persistă în aer.

Datele arată că la o oră după ce o persoană infectată vorbește timp de 30 de secunde, aerosolul rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse.

Vorbirea produce particule mult mai fine decât tusea, iar acestea pot rămâne peste o oră în cantități suficiente pentru a infecta”, a declarat Pedro Magalhães de Oliveira, expert la Universitatea Cambridge și coautor al studiului.

Coronavirus în România, 31 ianuarie 2021. 1.825 de noi cazuri din 15.135 de teste, în ultimele 24 de ore

Coronavirus în România, 31 ianuarie 2021. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, în ultimele 24 de ore, în România, au fost înregistrate 1.825 de noi cazuri de infectare cu coronavirus.

Până astăzi, 31 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 728.743 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 674.594 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.825 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 410 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până duminică, 31 ianuarie 2021, 18.335 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Citiți și: O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer ajunge în România. Cum vor fi distribuite dozele

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: COVID-19 coronavirus
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close