Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Bucureștiul de mâine, modelat de proiectele de azi

Bucureștiul de mâine, modelat de proiectele de azi

Bucureștiul de mâine, modelat de proiectele de azi
31 Mai 2017   •   13:14

La câte lucruri, importante și, mai ales, urgente sunt necesare în București, principala problemă a Primăriei ar părea că este alcătuirea listei de priorități. Unde să dai și unde să nu dai bani, ce este mai urgent și ce poate să aștepte? O dilemă chiar insurmontabilă pentru cei care cred că o metropolă ca Bucureștiul poate fi guvernată doar „pe hârtie”.

În realitate, lucrurile sunt mai simple din punctul de vedere al prioritizării, pentru că proiectele se comportă asemeni organismelor vii și depind de mult mai mulți factori, nu doar de voința celor care le înșiră pe o listă. Proiectele de infrastructură, de exemplu, trebuie să parcurgă o serie de etape obligatorii înainte să înceapă demararea propriuzisă a lucrărilor: studiu de fezabilitate, aprobarea indicatorilor economici, avizările de urbanism, întocmirea proiectului tehnic, mare parte din acestea fiind supuse unor proceduri de achiziții publice.

Prin urmare, la alcătuirea listei de priorități trebuie ținut cont nu doar de ce ne dorim, ci și de ce se poate face, obiectiv vorbind. De aceea, pe de o parte, nu este deloc lipsit de sens ca în buget să existe alocări pentru toate zonele de interes, iar pe de altă parte, importanța unui proiect nu este dată neapă- rat de suma bugetată. Concret vorbind, prioritățile bugetului municipalității sunt, în acest an, asigurarea unor condiții cât mai bune în sistemul de sănătate publică și în unitățile de învățământ, precum și rezolvarea marilor probleme de infrastructură ale Bucureștiului.

Pentru sănătate am prevăzut suma de 83 de milioane de euro, pentru cele 19 spitale din subordinea Primăriei și pentru cabinetele școlare medicale și stomatologice. Vom continua programul de dotare cu aparatură ultramodernă demarat anul trecut, cu o alocare de 15,5 milioane de euro, iar pentru investiții am prevăzut 57 de milioane de euro, sumă care include și necesarul pentru finalizarea obiectivelor de la spitalele Gomoiu și Foișor, în valoare de 24 milioane de euro.

De asemenea, s-au inclus în buget sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi, investiție care se va situa in jurul valorii de 300 milioane de euro.

În zona învățământului, anul acesta vor demara procedurile pentru lucrări de extindere la un număr de 15 școli, astfel încât într-un viitor apropiat să nu mai existe în București nicio școală în care elevii să învețe în trei schimburi. De asemenea, vor fi demarate construcția a 16 grădinițe și zece after-school-uri. Cel de-al treilea domeniu prioritar este infrastructura, pentru care anul acesta sunt prevăzute în buget 80 de milioane de euro.

Gabriela Firea este primarul general al Capitalei

Mai multe, în revista Români care dezvoltă România, disponibilă de joi, 1 iunie, la chioșcurile din toată țara.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close