Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Cristian Pârvan - Capitalul autohton versus cel internațional în ultimii 6 ani

Cristian Pârvan - Capitalul autohton versus cel internațional în ultimii 6 ani

Cristian Pârvan - Capitalul autohton versus cel internațional în ultimii 6 ani
20 Apr 2016   •   14:29

De la înființarea sa în 1994, Asociația Oamenilor de Afaceri din România a afirmat și documentat public importanța susținerii, dezvoltării și afirmării capitalului autohton, ca element esențial pentru o dezvoltare economică durabilă.

În susținerea acestui obiectiv strategic, AOAR a lansat de-a lungul anilor o serie de inițiative concrete cu privire la privatizarea unor companii de stat în favoarea unor antreprenori români: crearea unui fond strategic de investiții prin care statul, alături de antreprenori privați, să susțină activitatea unor companii importante sau să participe la dezvoltarea/consolidarea, pe o perioadă limitată de timp, a unor companii inovative; reglementarea consolidării fiscale a grupurilor de firme cu capital autohton; neimpozitarea profitului reinvestit; neimpozitarea veniturilor specialiștilor IT și multe altele.

Parțial, aceste măsuri au fost adoptate cu sprijinul factorilor de decizie guvernamentali, aplicarea lor generând efecte pozitive în dezvoltarea antreprenoriatului din România, apariția de noi și noi firme, îndeosebi însă în domenii cu valoare adaugată redusă. Numărul firmelor inovative, oferind noi produse și servicii, a rămas redus, politicile publice influențând în mod limitat procesul de inovare și dezvoltare, capabil să ofere noi produse și servicii concepute, produse și vândute din România.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, în 2013 în România existau cca 44.000 de grupuri de firme (2-3 firme cu același acționar deținând mai mult de 50% din acțiuni). Dintre acestea, cca 39.000 sunt companii cu capital străin, însă doar 100 cu centrul de decizie în România și doar cca 5.000 grupuri de firme sunt constituite de antreprenori români.

----------------------------

Textul integral îl puteţi citi în revista Români care Dezvoltă România, care conţine și Top 100 Antreprenori Români, disponibilă în punctele de difuzare a presei.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close