Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Cristian Socol - Antreprenorii români, campioni la creativitate și inovare

Cristian Socol - Antreprenorii români, campioni la creativitate și inovare

Cristian Socol - Antreprenorii români, campioni la creativitate și inovare
20 Apr 2016   •   14:19

Modificările legislative repetate, desele ajustări ale Codului Fiscal, continua modificare a legislației muncii, updatarea continuă a standardelor tehnice și economice conferă antreprenorilor români o calitate pe care cu greu o găsești în țările dezvoltate - obișnuința cu lupta pentru supraviețuire economică.

Pare că antreprenorul român se descurcă pentru a supraviețui, încearcă să performeze în condiții neprielnice, în ciuda opreliștilor, fie ele istorice sau geografice, fie birocratice. La fel ca românul obișnuit.

Probabil că dacă s-ar inventa un indice al performanței antreprenoriatului în condiții de stress economic, financiar, legislativ, social și politic, România ar ocupa primul loc. Cu o probabilitate ridicată antreprenorii români ar putea da lecții de orientare și adaptare la un mediu dominat de incertitudine și schimbări repetate. Sigur antreprenorii români ar fi inventatorii unui vaccin cu care ți-ai putea imuniza afacerea împotriva „nisipurilor mișcătoare”. Cu certitudine antreprenorii români s-ar situa pe un loc fruntaș și la creativitate, la inovare, la obișnuința cu stressul economic.

În ciuda percepției dominate de pesimism, sectorul companiilor cu capital autohton a trecut destul de bine peste criză. De exemplu sectorul IMM a crescut mai repede decât corporațiile în ceea ce privește cifra de afaceri și valoarea adăugată brută, demonstrând încă o dată că sunt mai flexibile, că se pot adapta mult mai rapid la schimbările provocate de criza economică și financiară. De altfel, rentabilitatea capitalurilor în sectorul IMM din România este dublă față de cea a corporațiilor.

----------------------------

Textul integral îl puteţi citi în revista Români care Dezvoltă România, care conţine și Top 100 Antreprenori Români, disponibilă în punctele de difuzare a presei.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close