Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Domenii cu potenţial de creştere în antreprenoriat

Domenii cu potenţial de creştere în antreprenoriat

Domenii cu potenţial de creştere în antreprenoriat
20 Apr 2016   •   13:00

Industria alimentară, fabricarea produselor textile, producţia cinematografică şi serviciile informatice sunt doar patru din cele 26 de domenii cu potenţial de creştere în care pot investi românii care vor să îşi înfiinţeze o firmă.

Una dintre principalele probleme ale mediului antreprenorial românesc este concentrarea activităţilor economice pe domeniul serviciilor şi comerţului. Circa 40% din cele 426.295 de IMM-uri active în România funcţionează în comerţ, o pondere mult peste media europeană de 28,5%. Acest dezechilibu este creat de lipsa culturii antreprenoriale şi a identificării oportunităţilor de afaceri, spun specialiştii.

Pentru a oferi antreprenorilor români o direcţie de dezvoltare, strategia pentru IMM-uri – Orizont 2020, adopată de Guvernul României în toamna anului 2014, cuprinde o listă cu 26 de domenii de investiţii cu oportunităţi clare de dezvoltare, din industria prelucrătoare şi din cea a serviciilor creative.

Autorii documentului prognozează că în 2020 România va avea 670.000 de IMM-uri, iar valoarea adăugată brută pe care acestea o vor aduce economiei româneşti va creşte cu peste 47% faţă de nivelul actual, până la 38 mld. euro.

Un studiu realizat de Fundaţia Post-Privatizare, organizaţie creată de Comisia Europeană, arată că România are cea mai mică densitate de întreprinderi mici şi mijlocii din Uniunea Europeană. Mai exact, în România există 21,3 firme mici şi mijlocii la o mie de locuitori, media în UE fiind de 42,7 firme. Cele mai mari densităţi sunt înregistrate în Cehia, cu 95,9 IMM la o mie de locuitori, Portugalia (73,5 IMM/mia de locuitori), Malta (73 IMM/mia de locuitori) şi Slovacia (70,2 IMM/mia de locuitori).

Prognozele Guvernului României arată că, până în 2020, aportul IMM-urilor la formarea PIB-ului ţării va ajunge la 70%, prin progresul microîntreprinderilor şi al întreprinderilor mici către segmentul mediu şi mare.

----------------------------

Textul integral îl puteţi citi în revista Români care Dezvoltă România, care conţine și Top 100 Antreprenori Români, disponibilă în punctele de difuzare a presei.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close