Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Români care dezvoltă România. Familia Erbașu, Lactate Nucet

Români care dezvoltă România. Familia Erbașu, Lactate Nucet

Români care dezvoltă România. Familia Erbașu, Lactate Nucet
19 Iun 2017   •   13:06

Construcții Erbașu este, cu siguranță, una din cele mai cunoscute companii de construcții din România. Cu o existență de aproape 27 de ani nici nu se putea altfel. Afacerea pornită de Mihail Erbașu este astăzi condusă de fiii săi, Cristian și Alexandru, împreună cu unchiul lor Ion, fratele mai mic al fondatorului companiei.

În 2015, grupul de firme controlat de familia Erbașu a înregistrat afaceri de aproximativ 470 de milioane de lei, adică peste 100 de milioane de euro.  

Firma centrala a grupului  rămâne compania Construcții Erbașu SA, cu o cifră de afaceri de 406,7 milioane de lei în 2015, în creștere de 2,3 ori față de nivelul din anul precedent.  O evoluție spectaculoasă explicată prin graba autorităților de a atrage cât mai multe fonduri europene din bugetul anterior, ceea ce a sporit cererea pentru firmele de construcții.

Noi direcții de afaceri

Puțini știu că Familia Erbașu a dezvoltat un business nou în producția de lactate într-o mică dar modernă fabrică din Județul Dâmbovița, în comuna Nucet. Este un business care, la origini, datează din 1993 și a fost construit mai mult ca un hobby pentru Mihai Erbașu,  când a preluat o fostă fermă IAS. „Tata a făcut la vremea res pectivă un credit la Banca Mondială, a cumpărat 100 de vaci din Germania și a pornit o mică fermă. Era un loc în care se relaxa în weekend”, își amintește Cristian Erbașu. Ani întregi ferma a funcționat cu 50-80 de vaci. „Evident, nu a fost un business profitabil, avea pierderi minore, care, oricum, nu reprezentau o povară pentru noi, însă după 2005, ne-am gândit că dacă tot o avem, să o dezvoltăm și să o modernizăm, iar în cele din urmă să o facem profitabilă”, completează Cristian Erbașu. 

Și au modernizat-o, păstrându-i însă dimensiunile. Au investit 700-800 de mii de euro, din fonduri SAPARD, pentru dezvoltarea și utilarea ei cu echipamente de ultimă generație. Aventura nu s-a oprit aici. În 2010, au decis să construiască o fabrică de brânzeturi, realizată cu bani europeni. Simultan au mărit ferma de vaci până la aproximativ 150 de capete și au început să colaboreze și cu alte ferme pentru materie primă. Speră, într-un viitor, nu foarte îndepărtat, ca numărul vacilor să depășească 500 și să proceseze 20.000 de litri de lapte pe zi, față de doar 15.000 de litri/zi în prezent. Fabrica produce toată gama de produse lactate, iar cifra de afaceri din acest business este estimată pentru 2017 la aproximativ patru milioane de euro, în timp ce numărul angajaților, 120 în prezent, va ajunge la aproximativ 200. 

Mai multe, în revista Români care dezvoltă România, disponibilă de joi, 1 iunie, la chioșcurile de presă din toată țara.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close