Antena 3 CNN Români care dezvoltă România INTERVIU: Horia Ciorcilă și secretul succesului în afaceri: să nu stai în banca ta

INTERVIU: Horia Ciorcilă și secretul succesului în afaceri: să nu stai în banca ta

INTERVIU: Horia Ciorcilă și secretul succesului în afaceri: să nu stai în banca ta
20 Apr 2016   •   14:55

Înainte de anul 1990, Horia Ciorcilă visa să ajungă diplomat: era una din puținele meserii care-i permiteau să cunoască lumea, să călătorească. Apoi a venit Revoluția și dintr-o dată lumea a năvălit peste el: o mare de oportunități a răsărit peste noapte și, la 26 de ani, cu o mulțime de idei gata să devină realitate, a decis să rămână în țară și să construiască. A început mai bine de zece business-uri în domenii dintre cele mai diverse: de la financiar-bancar, telecomunicații, investiții imobiliare, construcții, industrie alimentară, până la edituri. Printre aceste afaceri, se găsea și una cu televizoare pe care tânărul a decis să o dezvolte la un alt nivel: așa a înființat televiziunea prin cablu Storm TV – Astral Telecom. 

„A fost un domeniu care a însemnat o şcoală de business pentru mine. A fost cea care m-a făcut să fiu pasionat de banking – principiile, modul de operare şi chiar multe produse sunt similare în industria telecom cu bankingul comercial. A fost o perioadă unică: mergeam în toate oraşele, iar foarte repede Astral Telecom a devenit cea mai mare rețea națională de televiziune prin cablu. La început, totul părea o nebunie, dar este o nebunie în care am crezut mult, iar după câțiva ani a început să atragă inclusiv atenția companiei americane UPC, care a şi achiziționat-o, în cele din urmă”, povestește cu nostalgie.

Cu experiența și capitalul acumulate, la vârsta de 30 de ani, a simțit că e momentul unei noi provocări. Împreună cu 13 oameni la fel de îndrăzneți, Horia Ciurcea și-a permis să viseze, dintr-un apartament înghesuit din Cluj, că va înființa o bancă românească. Și Banca Transilvania, la fel ca Astral Telecom, s-a transformat curând în una dintre companiile-fanion ale României.

Când a venit criza, mulți au pariat că bancă tânără și lipsită de experiența capitalistă va fi prima victimă a colapsului economic. „Aceasta a fost principala eroare a multor antreprenori români, nu a existat o experiență a crizelor capitaliste globale şi la noi a fost accentuată de un grad de îndatorare excesiv. Am greşit cu toții – şi antreprenorii, dar şi băncile care au fost la fel de entuziasmate în a finanța şi care au plătit cu un preț foarte mare pentru asta,” spune cu maturitatea celui care a navigat prin furtună.

----------------------------

Textul integral îl puteţi citi în revista Români care Dezvoltă România, care conţine și Top 100 Antreprenori Români, disponibilă în punctele de difuzare a presei.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close