Antena 3 CNN Români care dezvoltă România IT-ul, pomul lăudat 2015: un miliard de euro muncit cu creierul în piaţa de software şi servicii

IT-ul, pomul lăudat 2015: un miliard de euro muncit cu creierul în piaţa de software şi servicii

IT-ul, pomul lăudat 2015: un miliard de euro muncit cu creierul în piaţa de software şi servicii
20 Apr 2016   •   12:50

Deşi IT-ul românesc are aura sa de glorie şi legendă, deşi se vorbeşte mult despre talentul autohton în domeniu, despre facilităţile fiscale acordate specialiştilor, recrutări la sânge pe piaţa muncii şi modificări iminente ale curriculei universitare, performanţele industriei de profil sunt mai degrabă modeste.

Anul trecut, cele mai optimiste statistici pentru România arătau că sectorul de software şi servicii IT a bătut miliardul de euro, cifră jenantă pentru un parcurs de peste 26 de ani de experienţe libere.

De unde şi acest miliard? De pe urma discretă a unor produse cu proprietate industrială locală, din siajul unor start-up-uri salutare, din investiţii locale şi străine, din programe europene şi din mult, foarte mult outsourcing. Nu mai suntem „cusătoreasa” Europei, ci un bellboy descurcăreţ, care îşi şterge cu mulţumire bacşişul de obraz.

La începutul anului trecut, nu mai puţin de 30.000 de companii erau înregistrate şi autorizate să desfăşoare activităţi economice în sfera industriei IT&C în România, aproape de 5 ori mai mult comparativ cu anul 2000. Dintre acestea, aproape 16.000 de companii (peste 50%) erau înregistrate şi autorizate să desfăşoare activităţi economice de servicii IT&C şi dezvoltare de produse software.

Surprinzător, conform datelor şi raportărilor înaintate organelor fiscale în 2013, mai puţin de 30% din totalul de companii cu profil IT&C erau active în mod efectiv la acel moment în piaţa IT&C autohtonă şi/sau internaţională.

Mai mult, peste 11% din totalul companiilor IT&C înregistrate se aflau în insolvenţă la început de 2015, ceea ce conduce la concluzia că numărul companiilor care au un aport efectiv la dezvoltarea industriei de software şi servicii nu ajunge la 15.000.

Monitorizări paralele, concluzii convergente
Pentru a înţelege mai uşor performanţele economice ale sectorului IT din România, am apelat la trei surse credibile de informaţii, toate companii independente de cercetare a pieţei specifice. Cu relativă dificultate, consultând declaraţiile publice făcute în timp de reprezentanţii celor trei entităţi, dar coroborând şi informaţiile din arhivele personale, am reuşit să obţinem cifrele relevante şi aproximative cu privire la valoarea pieţei de software şi servicii IT din România din ultimii ani.

În general, piaţa de software şi servicii IT se împarte în cinci segmente: suport şi instalare (în principiu, asociate instalărilor de hardware şi software), integrare de sistem, customizare (orice are legătură cu configurarea avansată a aplicaţiilor, dezvoltare de soft, etc.), consultanţă IT şi outsourcing (externalizarea aplicaţiilor, a managementului hardware sau software sau chiar a întregii infrastructuri IT). Dar să vedem care sunt cele trei surse de documentare.

International Data Corporation (IDC) este o companie americană de cercetare şi consultanţă în IT, înfiinţată în anul 1964 care face parte din grupul International Data Group (IDG). Compania are mai mult de 1.000 de analişti care furnizează date despre oportunităţi şi tendinţe în IT pentru 110 ţări.

Business Monitor International (BMI Research) este o companie de cercetare macroeconomică fondată în 1984 şi achiziţionată de Fitch Ratings în 2014. Notabil este faptul că BMI monitorizează 24 de industrii pe 200 de pieţe globale.

La rândul său, Pierre Audoin Consultants (PAC), parte a grupului francez CXP, este o companie privată, fondată în anul 1976, specializată în cercetarea pieţelor de software şi servicii IT.

----------------------------

Textul integral îl puteţi citi în revista Români care Dezvoltă România, care conţine și Top 100 Antreprenori Români, disponibilă în punctele de difuzare a presei.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close