Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Români care dezvoltă România - Argument

Români care dezvoltă România - Argument

Români care dezvoltă România - Argument
31 Mai 2017   •   13:18

Anul trecut am făcut un demers editorial care a scos în față cei mai puternici antreprenori ai României. Nu cei mai bogați, nu cei mai influenți, ci aceia care dezvoltă România prin locurile de muncă create, prin  potențialul oferit zonelor în care și-au început afacerile, prin taxele mari pe care le plătesc la stat raportate cifrelor de afaceri. Am descoperit antreprenori discreți pe care se bazează o întreagă comunitate. Am descoperit antreprenori care în războiul nemilos cu multinaționalele au câștigat. Și am descoperit antreprenori care plătesc lunar salarii unor mii de oameni. 

Și pentru că afacerile pur românești sunt impresionante, am continuat și anul acesta proiectul jurnalistic. Ca și în 2016, criteriul principal în ierarhizarea antreprenorilor a fost cifra de afaceri cumulată a business-urilor pe care le desfășoară. Pentru cea mai bună acuratețe, ne-am raportat la datele financiare disponibile, la momentul realizării catalogului, la Ministerul de Finanțe și Registrul Comerțului, astfel că anul de referință pentru toate afacerile a fost 2015. Cu toate acestea, în urma interviurilor avute cu antreprenorii, jurnaliștii noștri au obținut rezultate financiare și informații despre companii aferente anilor 2016 și 2017. 

Au fost excluși din clasament antreprenorii cu participații minoritare la business-ul pe care-l conduc sau aceia care au vândut companiile către terți, chiar dacă au rămas la conducerea afacerii. De asemenea, nu au fost luați în calcul oamenii de afaceri care își controlează companiile prin intermediul offshore-urilor sau prin intermediul altor firme înregistrate în afara țării. Am dorit să includem exclusiv companii 100% românești, atât ca acționariat, cât și ca operare. 

Am convenit, așadar, să prezentăm antreprenorii fie individual, fie în familii, fie în mini-centre de capital, împreună cu partenerii de afaceri, în situațiile în care respectivii se regăseau în cvasitotalitatea afacerilor derulate. O altă decizie a fost legată de modul de calcul al cifrei de afaceri cumulate pentru fiecare poziție din top, aceasta fiind o medie ponderată a cifrelor de afaceri înregistrate de toate companiile luate în calcul. Și am luat în calcul firmele în care respectivii dețineau pachete semnificative de acțiuni sau părți sociale, iar în cele în care aveau dețineri minoritare am ajustat cifra de afaceri proporțional cu participarea la capitalul social. De asemenea, am eliminat din calcul societățile aflate în faliment, sau în insolvență, cu excepția celor care au planuri de restructurare viabile și ieșirea din insolvență este un obiectiv asumat și realizabil. 

Și pentru că pe lângă acești 100 de mari antreprenori sunt alții care contribuie la economia țării, am aruncat o privire în sectoarele în care activează și le-am analizat. Suntem convinși că trendul ascendent al multor afaceri românești se va menține și pe viitor și vom cunoaște noi oameni care fac lucruri remarcabile pentru societatea în care trăiesc și contribuie la dezvoltarea României. 

Mai multe, în revista Români care dezvoltă România, disponibilă de joi, 1 iunie, la chioșcurile de presă din toată țara.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close