Antena 3 CNN Economic Primul aeroport construit în România în ultimii 30 de ani, Ghimbav–Brașov, se deschide în toamnă

Primul aeroport construit în România în ultimii 30 de ani, Ghimbav–Brașov, se deschide în toamnă

Dublă premieră în România: pentru prima dată în ultimii 33 de ani, românii din Brașov vor beneficia de serviciile unui nou aeroport, construit de la zero. 

Primul aeroport construit în România în ultimii 30 de ani, Ghimbav–Brașov, se deschide în toamnă
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2022   •   08:59

Aeroportul nou inaugurat în orașul Ghimbav este primul din România care va folosi un turn de control virtual, bazat pe sisteme de ultimă generație. 

Centrul de comandă al aeroportului va fi operat de la 300 km distanță, din Arad. 

Porțile Aeroportului Internațional Ghimbav–Brașov se vor deschide pentru călători, turiști și excursioniști începând din această toamnă. 

"Am avut în decursul timpului foarte multe situații neprevăzute, am fost nevoiți să reziliem contracte, dar suntem în linie dreaptă. 

Urmează să achiziționăm tot ceea ce înseamnă echipamente de radio-navigație. O mare parte dintre ele deja au fost date pentru a fi fabricate în Italia", a spus Ioan Adrian Veştea, președinte CJ Brașov.

Controlorii de trafic aerian se vor afla la Arad şi vor primi datele de la echipamentele de radio-navigație, senzorii meteo aflaţi tocmai la Ghimbav. 

"Va fi un sistem inovator, un sistem nou pentru România care a fost ales ca și soluție de către cei de la ROMATSA, cei care astăzi sunt singurii din România care dirijează traficul aerian", a precizat Veştea.

"Suntem primul aeroport care își cumpără integral aceste echipamente și își setează, practic, un sistem de control al traficului aerian pe cont propriu. 

Vom fi primul aeroport care vom plăti pentru aceste servicii, deci este o premieră", a adăugat Alexandru Anghel, director implementare proiect aeroport.

Brașovenii sunt încântați că se va putea zbura chiar de la ei din oraş direct în alte localităţi sau în străinătate. 

Finanțarea aeroportului a fost susținută de Consiliul Județean Brașov și Guvernul României.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close