Antena 3 CNN Economic Se caută 50.000 de angajați pentru domeniul HoReCa | Ce salarii se pot câştiga

Se caută 50.000 de angajați pentru domeniul HoReCa | Ce salarii se pot câştiga

Sărbătoarea Paștelui și sezonul estival se apropie, iar mulți manageri de hoteluri și restaurante se tem că nu vor putea deschide localurile din cauza lipsei de angajaţi HoReCa. Reprezentații industriei susțin că au nevoie de 50.000 de salariaţi în plus şi cer Guvernului soluții pentru a angaja rapid muncitori străini.

Se caută 50.000 de angajați pentru domeniul HoReCa | Ce salarii se pot câştiga
Sursa foto: Hepta
de Alina Tănase    |    05 Apr 2022   •   12:05

Hotelurile și localurile de pe litoral au cel mai mult de suferit, reclamând lipsa a 20.000 de angajaţi HoReCa. Cu trei săptămâni înainte de sărbătoarea Paștelui, pregătirile pentru primirea turiștilor au început deja, iar la 1 mai începe sezonul estival.

"Un deficit enorm de mare la care nu avem în acest moment soluții. Cu toate acestea, conjunctura războiului din Ucraina ne aduce și posibilitatea de a angaja forță de muncă din Ucraina, resursă care este aici, în acest moment, în Constanța", a declarat Corina Martin, preşedinte de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa, pentru Ştirile TVR.

"Și anul acesta aducem forță de muncă din Asia pe toate posturile necesare în cadrul unui hotel", susţine Sebastian Puznava, administratorul unui hotel din Mamaia.

Lipsa forţei de muncă este o problemă și pentru hotelierii din ţară, în contextul în care cererea de cazare a crescut în urma ridicării restricţiilor sanitare. 

Reprezentații industriei ospitalităţii cer autorităților să grăbească eliberarea permiselor de muncă pentru muncitori proveniţi din afara Uniunii Europene, însă sindicaliștii susțin că soluțiile la criza forței de muncă sunt creșterea salariilor, dar și a numărului de clase din liceele cu profilul turism și alimentație publică.

"Avem un dezechilibru major şi din acest punct de vedere trebuie o nouă politică legată de sectorul respectiv. (...) Trebuie însoţită de creşterea salariilor. Pe de altă parte, creşterea numărului de tineri care pot să fie orientaţi către domeniul respectiv, găsindu-şi imediat loc de muncă, după calificare", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA.

Ce salarii pot câştiga angajaţii HoReCa în 2022

În industria ospitalității, câștigul salarial mediu net a fost de aproape 2.100 de lei în ianuarie, cel mai mic din economie, arată cele mai recente statistici oficiale.

Un barman este plătit în medie cu 2.000 de lei net pe lună, în vreme ce un chelner câștigă 2.300 de lei în medie în România, conform datelor Salario.

Bucătarii câștigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se ajunge la 6.000 de lei.

×
Subiecte în articol: HoReCa salarii
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close