Antena 3 CNN Economic Avertisment BNR: O cincime din creditele corporate de 200 de miliarde lei sunt garantate de stat

Avertisment BNR: O cincime din creditele corporate de 200 de miliarde lei sunt garantate de stat

Banca Națională a României avertizează că în perioada următoare multe dintre creditele garantate de stat acordate în anul 2022 nu vor mai avea dobânda subvenţionată.

Avertisment BNR: O cincime din creditele corporate de 200 de miliarde lei sunt garantate de stat
Sursa foto: Profimedia Images
de Ioana Mircea    |    23 Iul 2023   •   15:59

Creditele cu garanţie de stat acordate companiilor au ajuns la sfârşitul primului trimestru (T1) din 2023 la aproape o cincime (18%) din portofoliul de credite acordate acestui sector, în dinamică alertă cu 38% în martie 2023 faţă de martie 2022.

Totodată, aceste credite sprijinite pe programele din schema de ajutor de stat IMM Invest Plus au contribuit cu o treime la majorarea stocului de credite corporate între martie 2022 şi martie 2023, respectiv cu 8,9 miliarde. lei din creşterea stocului creditelor pentru firme din acest interval, de 27,9 de miliarde lei, după cum menţionează BNR în cel mai recent raport asupra stabilităţii financiare.

Citește și: BNR va lansa o monedă din argint cu tema "100 de ani de la nașterea Reginei Ana". Prețul la care se poate cumpăra

La finalul lunii martie 2023 stocul credi­te­lor totale pentru companii acordate în lei însuma aproape 105 miliarde de lei, în timp ce sto­cul creditelor corporate în valută ajunsese la echivalentul a 95,5 mld. lei, deci în total 200 mliarde de lei.

"Având în vedere că în perioada următoare multe dintre creditele garantate de stat acordate în anul 2022 nu vor mai avea dobânda subvenţionată, este necesară o monitorizare atentă a acestora, fiind posibilă materializarea unor riscuri ce derivă din acest aspect“, atenţionează BNR.

România are în prezent cea mai mare expunere a băncilor asupra sectorului guvernamental din UE, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: Banca Nationala a Romaniei BNR
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close