Antena 3 CNN Economic Banci Acordul cu FMI obligă Guvernul să preia creditele neperformante ale băncilor?

Acordul cu FMI obligă Guvernul să preia creditele neperformante ale băncilor?

Acordul cu FMI obligă Guvernul să preia creditele neperformante ale băncilor?
Sursa foto: guvern
02 Apr 2009   •   10:39

O informaţie de ultima oră "circulă liberă" în mediul economic autohton şi vorbeşte despre o posibilă clauză secreta în acordul încheiat de către România cu Fondul Monetar Internaţional, anunţă Capital, citând emisiunea Biz Bazar, moderată de Moise Guran.

În urma acordului cu FMI, Guvernul s-ar obliga să preia creditele neperformante şi să le treacă în proprietatea statului.
Acţiuni asemănătoare au fost întreprinse şi de unele guverne occidentale europene şi americane, care au ?cumpărat? datoriile băncilor, sau activelor neperformante.

Totuşi, ipotezele nu sunt asemănătoare. Datorită măsurilor luate pe parcursul anilor de Banca Naţională, băncile din România sunt la adapost de efectul ?activelor toxice?, diverse instrumente financiare care au adus pierderi foarte mari, contrar profitului estimar.

Există, însă, şi la noi aşa numitul ?credit doar cu buletinul?, care a adus în sistemul bancar credite neperformante, neoferind garanţii băncilor care acordă astfel de împrumuturi.

Surse au declarat revistei Capital că oficialii BNR nu cred că acest lucru poate constitui o problemă pentru România, dacă ar exista o asemenea clauză. Motivul? Valoarea totala a creditelor neperformante din sistemul bancar românesc se ridică doar la un miliard de euro.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat pentru Capital, că nu este vorba despre un acord secret dar că, până cand acest acord nu se va semna de către board-ul FMI, nu poate fi facut public.

"Nu ştiu nimic despre nicio clauza secretă şi nici nu e de actualitate. Nu e nevoie de aşa ceva. Şi, oricum, nu este vorba despre credite neperformante, ci despre credite întârziate la plata", a declarat Adrian Vasilescu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close