Antena 3 CNN Economic Banci Agenţia Coface: Băncile străine obligă filialele din România să recupereze creditele în avans

Agenţia Coface: Băncile străine obligă filialele din România să recupereze creditele în avans

Agenţia Coface: Băncile străine obligă filialele din România să recupereze creditele în avans
Sursa foto: agentia Coface
21 Ian 2009   •   19:08

Agenţia de rating Coface susţine ca băncile mamă obligă subsidiarele din România să ceară închiderea liniilor de credit şi rambursarea anticipată a creditelor.
Teoretic o bancă nu poate cere unui client să plătească ratele în avans dar practic o poate face majorându-i pur şi simplu dobânda sau comisioanele.
Analiştii consideră că un astfel de comportament, dacă afirmaţia este reală, poate să fie considerat abuziv mai ales că, ani de zile băncile străine au pompat bani spre România pentru că de aici îşi trăgeau profituri uriaşe iar acum, când sunt chiar ele în dificultate par să vrea sacrificarea clientului român.
Numarul celor care platesc tot mai greu ratele creşte în fiecare zi şi cu fiecare nou maxim istoric. Sub presiunea băncilor mamă, bancherii din România au doua alternative - fie îşi execută silit clienţii, fie le reeşalonează datoriile. Unele bănci au ajuns la concluzia că nu prea are rost să execuţi silit un om care a rămas fără loc de muncă.
În prezent nicio bancă nu mai acrodă credit imobiliar fără un avans de 25 ? 30%. Băncile de economisire-creditare au simţit că acum este momentul lor. Mai ales că statul a marit la 25% bonusul acordat celor care economisesc bani în ideea de a-şi achiziţiona în viitor o casă.
Observator

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close