Antena 3 CNN Economic Banci Amenzi pentru băncile care reziliază contractele clienţilor, după ce le-au mărit ratele

Amenzi pentru băncile care reziliază contractele clienţilor, după ce le-au mărit ratele

Amenzi pentru băncile care reziliază contractele clienţilor, după ce le-au mărit ratele
Sursa foto: dolari evantai
05 Feb 2009   •   09:06

Senatorii din Comisia Juridică au decis că băncile nu mai au voie să rezilieze contractele clienţilor care nu îşi pot plăti ratele, dacă anterior le-au mărit rata. Senatorii au adus unele amendamente la OUG 174/2008 care reglemetează protecţia consumatorului. Astfel, băncile sunt obligate, în prealabil, să propună reeşalonarea sau refinanţarea creditelor.
De asemenea, înainte de luarea deciziei de reziliere a contractelor, băncile trebuie să facă o analiză a condiţiilor financiare şi a veniturilor pe care le are clientul, precum şi a posibilităţii acestuia de a rambursa creditul către bancă la noile niveluri impuse.
?Practic, din acest moment, băncile nu mai pot abuza în relaţia cu consumatorul de servicii bancare. Până în acest moment, în momentul în care o bancă îţi trimitea o notificare acasă şi anunţa majorarea dobânzii, singura ta opţiune era fie să accepţi această majorare, fie contractul ţi se rezilia şi trebuia să aduci banii de acasă?, a explicat senatorul Iulian Urban.
Conform acestor noi prevederi în caz de încălcare a normelor, băncile riscă amenzi de până la 100.000 de lei, plafonul maxim al acestora dublându-se.
Dacă legea va fi adoptată în această formă, se speră să se pună capăt practicilor din ultima perioadă a băncilor, care introduceau unilateral comisioane sa tarife, ce ridicau uneori substanţial costului unui împrumut.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sistem bancar protectia consumatorilor
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close