Antena 3 CNN Economic Banci Analişti: BNR ar putea reduce luni dobânda monetară cu 0,5%

Analişti: BNR ar putea reduce luni dobânda monetară cu 0,5%

Analişti: BNR ar putea reduce luni dobânda monetară cu 0,5%
Sursa foto: bnr
26 Mar 2010   •   15:22

BNR va decide luni reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, de la 7% la 6,5%, nivel minim record, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului, potrivit majorităţii analiştilor economici, scrie Mediafax.

Economiştii-şefi de la ING Bank România, BCR şi UniCredit Ţiriac Bank cred că BNR va scădea dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, în timp ce economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, prevede o reducere de 0,25 puncte procentuale.

"Cred că de acum BNR va face paşi mărunţi şi va reduce în următoarele două şedinţe de politică monetară dobânda cu câte 0,25 puncte procentuale, pentru ca ulterior să menţină nivelul de 6,5% până în trimestrul patru. Atunci, odată ce evoluţia inflaţiei va fi mai clară, dobânda de politică monetară va fi redusă cu încă 0,25 puncte", a spus Dumitru.

Acesta spune că decizia pe care banca centrală o va adopta luni constituie un stimul puternic pentru diminuarea rapidă a dobânzilor la credite şi va tempera presiunile de apreciere a leului.

Dumitru crede că BNR nu are de ce să reducă ratele la rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, de 15%, şi în valută, de 25%.

Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al ING, crede că BNR va diminua luni dobânda cu 0,5 puncte, pentru că economia nu şi-a revenit încă, rata inflaţiei este în scădere, iar o astfel măsură ar "mai stăvili" din tendinţa de apreciere a leului.

"CORE2 ajustat este sub 2%, nivel care ar permite lejer reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu mai mult de 0,5 puncte procentuale, pentru că acest indicator arată impactul BNR şi al cererii reduse", a declarat Chidesciuc.

Acesta mai spune că reducerea dobânzii de politică monetară va contribui la o tendinţă de depreciere a leului în următoarele 3-6 luni.

Referitor la impactul asupra dobânzilor, economistul-şef al ING Bank România e de părere că scăderea ratei de politică monetară va influenta cu precădere asupra randamentelor plătite pentru atragere depozitelor.

"Referitor la dobânzile la credite, mingea este în terenul băncilor şi probabil vom vedea o reducere a ratelor la împrumuturile în lei destul de semnificativă, având în vedere scăderea ratelor de pe piaţa interbancară. Din punctul meu de vedere, faptul că băncile nu au redus semnificativ dobânzile la creditele în lei ar indica o strategie uşor greşită, pentru că practic sunt încurajate împrumuturile în valută, care înseamnă asumarea de risc valutar", a încheiat Chidesciuc.

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, e de părere că la CA al BNR de luni se va aduce în discuţie cu cât să se reducă dobânda de politică monetară şi estimează o scădere a ratei de 0,5 puncte.

"Piaţa se aşteaptă la reducerea dobânzii, deci nu cred că decizia va avea efecte majore", spune Anghel.

Şi Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, prevede o scădere de 0,5 puncte a dobânzii de politică monetară, ca urmare a nevoii de revigorare a activităţii de creditare, care ar impulsiona redresarea economică.

"Pe de altă parte, aprecierea leului din ultima perioadă este favorabilă unei noi scăderi a dobânzii din partea băncii centrale şi nu mă aştept ca un astfel de pas să aibă vreun impact semnificativ în sens invers, de depreciere a monedei naţionale", a menţionat Pal, care anticipează o dobândă de politică monetară de 6,25% la finele acestui an.

Consiliul de Administraţie al BNR se va reuni, luni, pentru cea de-a treia şedinţă de politică monetară din acest an. În şedinţele din ianuarie şi februarie, banca centrală a hotărât să reducă dobânda cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR banci dobanda
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close