Antena 3 CNN Economic Banci Analiştii despre numirea lui Olteanu la BNR: Sperăm să fie neutralizat

Analiştii despre numirea lui Olteanu la BNR: Sperăm să fie neutralizat

Analiştii despre numirea lui Olteanu la BNR: Sperăm să fie neutralizat
Sursa foto: olteanu
08 Oct 2009   •   12:29

Bogdan Olteanu, liberalul fost presedinte al Camerei Deputaţilor, va fi noua mână dreaptă a guvernatorului Bancii Naţionale. Olteanu nu e finanţist, ci jurist.
Numirea este evident rezultatul unui joc politic. Bogdan Olteanu, viceguvernator la BNR, a fost rămâne principala temă de glumă a bancherilor. Doar că nu e o glumă.
Jocurile s-au făcut marţi seară în Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor. PNL şi PSD s-au înţeles. Independendul Daniel Dăianu, fost economist al Băncii Naţionale, susţinut iniţial chiar de PNL a fost respins şi înlocuit cu Bogdan Olteanu. Un desfrâu politic, spun analiştii economici. O glumă, râd parlamentarii

?Doriţi acum să debarcaţi unul dintre cei doi mari profesionişti din BNR, pentru că, până la urmă cărţile sunt făcute. Aţi negociat cei din PNL cu cei din PSD şi doriţi un loc de viceguvernator care nu vi se cuvine?, spune indignat Petru Călian, deputat PD-L

Ce-l recomandă pe Bogdan Olteanu într-o poziţie atât de înaltă?

Avocat de meserie, Bogdan Olteanu s-a remarcat doar prin felul de a negocia în timpul guvernării liberale. Finanţiştii se plâng de faptul că Olteanu este doar un om politic cu un discurs pe măsură.

?Consider că BNR e un loc în care trebuie să meargă profesionişti, oameni de vârf, oameni profesionali, oameni de curaj, oameni capabili să conducă şi să administreze?, a declarat Olteanu.

Reacţiile economiştilor s-au întins de la consternare la furie. ?Desemnarea domnului Bogdan Olteanu, în postura de viceguvernator e o faptă care nu face cinste Comisiei şi nu va face cinste nici Parlamentului, dată fiind lipsa totală de experienţă în domeniul bancar. În speranţa generală, Olteanu va fi neutralizat, în sensul bun al cuvântului. Adică sperăm să nu conteze?, afirmă Bogdan Baltazar, consultant financiar şi fost preşedinte BRD.

?Eu nu mă mir. Asta este în toată România şi de aia România merge îngrozitor de prost?, spune analistul economic Ilie Şerbănescu.

Mugur Isărescu nu a comentat numirea lui Bogdan Olteanu la BNR şi probabil nici nu va comenta în public. Dar în lungile şedinţe cu uşile închise de la BNR, Bogdan Olteanu va trebui să se obişnuiască cu ironia tăioasă a guvernatorului. Voci din piaţă spun, mai în glumă mai în serios, că lui Olteanu nu i-ar strică să participe la cursurile de la ASE ale guvernatorului.

Bogdan Olteanu are 38 de ani, a licenţiat în drept şi a abcolvit un MBA la Institutul Bancar Român & City University. Este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. În 1997 a devenit consilier al ministrului de stat, ministrul industriei şi comerţului Călin Popescu-Tăriceanu. În 2004, a intrat în Parlament, fiind numti apoi ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. În 2006, a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, reales pentru un nou mandat de deputat în 2008.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bogdan Olteanu BNR
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close