Antena 3 CNN Economic Banci Analistii Raiffeisen se asteapta ca BRD sa impresioneze cu rezultatele trimestriale: profit de 240 milioane de lei, crestere de 123%

Analistii Raiffeisen se asteapta ca BRD sa impresioneze cu rezultatele trimestriale: profit de 240 milioane de lei, crestere de 123%

Analistii Raiffeisen se asteapta ca BRD sa impresioneze cu rezultatele trimestriale: profit de 240 milioane de lei, crestere de 123%
Sursa foto: Estimari rezultate BRD, Sursa: RCI
de Catalin Ciocan    |    01 Noi 2011   •   18:28
Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), parte a grupului austriac Raiffeisen, estimeaza ca BRD, a doua banca de pe piata dupa active, va raporta pentru trimestrul al treilea al anului o crestere a profitului net de 123%, pana la 239,6 milioane de lei (56,3 milioane de euro), comparativ cu perioada similara a anului trecut. Profitul BRD ar fi totodata cu 50% mai mare fata de castigul din trimestrul al doilea al anului, care se ridicase la circa 160 milioane de lei (38,5 milioane de euro).  

BRD va raporta la Bursa rezultatele oficiale vineri, pe 4 noiembrie.

“Ne asteptam ca rezultatele trimestriale ale BRD sa impresioneze datorita unui reveniri semnificative a profitului net pe fondul costurilor de risc mai reduse”, au precizat analistii de la Raiffeisen, care se asteapta la o incetinire a deteriorarii portofoliului de credite al bancii. In acelasi timp, datele pe care banca le va raporta ar urma sa arate o cresterea a portofoliului de credite usor sub media de pe piata, potrivit estimarilor Raiffeisen.

BRD obtinuse in primul semestru al anului un profit net de 282 milioane de lei (67,5 milioane de euro), in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Banca aratase si in trimestrul al doilea o imbunatatire fata de prima parte a anului, pe fondul reducerii provizioanelor, in urma imbunatatirii calitatii portofoliului de credite.

Analistii de la Raiffeisen estimeaza ca provizioanele pentru creditele neperformante au scazut in T3 cu 51% pana la 214,5 milioane de lei (50,4 milioane de euro), fata de perioada similara din 2010 si cu 17% comparativ cu trimestrul al doilea al anului.

Banca ar urma pe de alta parte sa resimta o scadere cu 2% a venitului net din dobanzi, pana la 592 milioane de lei (139 milioane de euro) fata de T3 2010. Venitul net din dobanzi va fi totusi in crestere cu 3% fata de trimestrul al doilea din 2011.

Pe partea de comisioane, este asteptata o crestere de 3% pana la 170,8 milioane de lei (40,1 milioane de euro), dar in stagnare comparative cu T2 2011.

Si Banca Transilvania, numarul 3 din sistemul bancar,  a surprins piata cu rezultatele pe trimestrul al treilea al anului, cu profitul de 41 milioane de lei (9,6 milioane de euro) pe care l-a obtinut tot pe fondul unei scaderi puternice a provizioanelor.

Analistii de la Raiffeisen au spus totusi, si in cazul Bancii Transilvania, dar si in cel al BRD, ca scaderea substantiala a costului riscului se datoreaza in principal naturii pro-ciclice a provizionarii pe standardele romanesti de contabilitate.

Cea mai mare banca de pe piata, BCR, care a prezentat datele conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), a raportat o crestere a cheltuielilor cu provizionelor, care alaturi de scaderea veniturilor din dobanzi, a condus la o pierdere de 90,5 milioane de lei (21,3 milioane de euro) in trimestrul al treilea.

Actiunile BRD au scazut azi la Bursa cu 1,8% pe fondul unei tendinte de scadere generalizata pe pietele financiare. Capitalizarea bursiera a bancii este de 1,76 miliarde de euro.

Analistii de la Raiffeisen au o recomandare de “hold-pastrare” pe actiunile BRD, cu un pret-tinta la 12 luni de 13 lei/actiune, cu 18% peste ultimul pret de la Bursa.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close