Antena 3 CNN Economic Banci Asigurări din partea BNR: Măsurile pe care le va lua Atena în legătură cu sistemul bancar nu afectează băncile din România

Asigurări din partea BNR: Măsurile pe care le va lua Atena în legătură cu sistemul bancar nu afectează băncile din România

Asigurări din partea BNR: Măsurile pe care le va lua Atena în legătură cu sistemul bancar nu afectează băncile din România
28 Iun 2015   •   19:14

Băncile grecești din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat duminică Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, scrie Agerpres.
 
'Orice măsură pe care o va lua Atena în legătură cu sistemul bancar de acolo nu afectează în niciun fel băncile din România. Băncile din România, chiar dacă au capital grecesc, sunt persoane juridice române, se supun legislației românești și supravegherii Băncii Naționale și, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor', a explicat Dan Suciu.

El a subliniat că nu există niciun motiv de îngrijorare în privința acestor bănci, care se spun legislației românești ce prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro.

'Nu vorbim despre bănci grecești ci vorbim despre bănci românești care au avut la un moment dat capital de fondare grecesc. Ele se supun legislației românești, o legislație care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, și, în consecință, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naționale în ceea ce privește rezervele sau depozitele cetățenilor români', a precizat Dan Suciu.

Banca Centrală Europeană a anunțat duminică că a decis să mențină nivelul actual al împrumuturilor de urgență pentru băncile elene și că va urmări îndeaproape situația din Grecia, relatează agenția EFE.

După acest anunț, Consiliul de stabilitate al sistemului financiar grec s-a reunit pentru a pregăti următorii pași. Se așteaptă ca la această reuniune să se ia o decizie dacă este necesară sau nu introducerea unui control al capitalurilor pentru a evita ca în următoarele zile, și înainte de expirarea termenului privind programul de salvare, de marți, să se producă ieșiri masive din depozite, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

Sâmbătă, în Grecia au fost cozi la bancomate, cetățenii eleni încercând să își retragă economiile în contextul neliniștilor legate de posibilitatea ca țara să fie forțată să iasă din zona euro.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota în privința condițiilor programului de salvare.

Eșecul negocierilor de sâmbătă, de la Bruxelles, a făcut ca posibilitatea privind temuta ieșire a Greciei din zona euro să fie mai aproape ca oricând.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close