Antena 3 CNN Economic Banci Austria a naţionalizat banca Hypo Group Alpe Adria

Austria a naţionalizat banca Hypo Group Alpe Adria

Austria a naţionalizat banca Hypo Group Alpe Adria
Sursa foto: austria
14 Dec 2009   •   13:13

Guvernul Austriei a naţionalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria, pentru a evita un faliment care ar fi afectat sever încrederea în instituţiile de credit din Europa de Est, transmite Reuters.
Austria preia 100% din acţiunile Hypo de la banca germană BayernLB, compania austriacă de asigurări Grawe şi autorităţile locale ale comitatului Carinthia, după ce cei trei acţionari s-au înţeles să realizeze o ultimă infuzie de capital, de circa un miliard de euro, a declarat luni ministrul Finanţelor de la Viena, Josef Proell.

"Riscurile la care este expusă această bancă au creat o ameninţare enormă la adresa Austriei în ultimele zile. Împreună, putem evita această ameninţare", spune Proell.
Potrivit ministrului, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a fost de asemenea implicat în discuţiile din weekend.
Prin urmare, acţionarii vor renunţa la participaţiile deţinute la Hypo în favoarea Austriei şi vor oferi o ultimă majorare de capital. BayernLB, deţinută de landul Bavaria, va oferi de asemenea capital suplimentar de 825 milioane euro, şi va lăsa lichidităţi de 3 miliarde euro în vistieria băncii.

Hypo Group Alpe Adria este a doua naţionalizare realizată de guvernul austriac în rândul băncilor de la izbucnirea crizei financiare mondiale. Austria a salvat de la faliment, în 2008, banca Kommunalkredit, specializată în credite pentru municipalităţi şi autorităţi locale.

×
Subiecte în articol: Austria
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close