Antena 3 CNN Economic Banci Austriecii de la Erste si-au pierdut speranta ca se va gasi o solutie pentru criza datoriilor suverane si iau masuri radicale. In Romania, taie valoarea BCR cu 700 milioane de euro, pana la 2,2 miliarde de euro

Austriecii de la Erste si-au pierdut speranta ca se va gasi o solutie pentru criza datoriilor suverane si iau masuri radicale. In Romania, taie valoarea BCR cu 700 milioane de euro, pana la 2,2 miliarde de euro

Austriecii de la Erste si-au pierdut speranta ca se va gasi o solutie pentru criza datoriilor suverane si iau masuri radicale. In Romania, taie valoarea BCR cu 700 milioane de euro, pana la 2,2 miliarde de euro
Sursa foto: Foto: Erste Group
de Catalin Ciocan    |    10 Oct 2011   •   10:49

Grupul austriac Erste Group, care detine in Romania cea mai mare banca, BCR, au anuntat azi o serie de masuri radicale in ceea ce priveste expunerea pe statele periferice din zona euro si operatiunile din Ungaria si Romania, in conditiile in care sperantele pe care si le puneau in gasirea unei solutii la criza datoriilor suverane au scazut considerabil in ultimele doua saptamani.
Masurile luate ar urma sa transforme profitul de circa 700 milioane de euro din primele noua luni intr-o pierdere de 910-970 milioane de euro. Actiunile Erste Bank au cazut cu peste 10% la bursa de la Viena.

 “Sperantele noastre ca vom vedea o solutie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scazut considerabil in ultimele doua saptamani. De aceea ne asteptam ca aceasta situatie sa aiba un impact asupra economiei reale si de asemenea asupra regiunii noastre, desi intr-o mai mica masura. Cu scopul de a pregati Erste Group pentru o perioada prelungita de incertitudine am luat masuri radicale la nivelul bilantului”, a anuntat Andreas Treichl, CEO al Erste Group dupa intalnirea Comitetului Executiv din 10 octombrie 2011.

Practic, austriecii au decis:
  • reevaluarea Credit Default Swap (CDS) la valoarea de piata actuala. Acesta va duce la costuri de 180 mil. EUR.
  • reducerea expunerii suverane fata de statele PIIGS de la 1,9 mld. EUR la sfarsitul anului 2010, pana la 0,6 mld. EUR la T3 2011. Expunerea cumulata fata de Grecia si Portugalia se reduce la 10 mln. EUR
  • Romania: Sa amortizeze fondul comercial cu 627 mil. EUR pe fondul unei reveniri mai lente a economiei.
  • Ungaria: Sa amortizeze integral fondul comercial (312 mil. EUR) si sa constituie provizioane de risc suplimentare (450 mil. EUR) pe fondul ingrijorarii cu privire la evolutiile politice si economice. Costurile aferente acestor masuri se vor ridica la circa 762 mil. EUR.

  • In ceea ce priveste Romania, decizia Erste inseamna o reducere a valorii la care este inregistrat in contabilitate fondul comercial al BCR de la 1,8 miliarde de euro la 1,1 miliarde de euro. Valoarea BCR recunoscuta de austrieci este in aceste conditii de 2,2 miliarde de euro, la valoarea fondului comercial adaugandu-se 0,3 miliarde de euro - valoarea brandului si 0,8 miliarde de euro - portofoliul de clienti.

    In urma acestor masuri, grupul austriac estimeaza ca va incheia 2011 cu o pierdere neta de 700 - 800 mil. euro (fara impactul masurilor extraordinare se estima un profit net de aprox. 850 - 950 mil. euro). Costurile de risc la nivelul grupului se estimează la 2,3 mld. euro pentru anul 2011 (fără impactul măsurilor extraordinare: 1,8 mld. euro).

    Vezi mai jos masurile detaliate hotarate de conducerea Erste Group:

  • Erste Group si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 mld. euro la sfarsitul exercitiului 2010 la 0,6 mld. EUR la 30 septembrie. 95% din aceasta expunere este evaluata, la 30 septembrie 2011, la pretul pietei. In acelasi timp, expunerea suverana totala pe Grecia si Portugalia a fost redusa la aprox. 10 mil. EUR. In plus, Erste Group schimba metoda de evaluare a portofoliul CDS (garantii vandute) de la cost de amortizare la pretul pietei. Aceasta masura va avea un impact negativ singular de 280 mil. EUR asupra capitalului propriu aferent anilor dinaintea exercitiului 2011. Efectul asupra contului de profit si pierdere pentru perioada ian–sept 2011 este de aproximativ 180 mil. EUR (dupa impozitare).
  • Erste Group va amortiza in totalitate fondul comercial (goodwill) al subsidiarei din Ungaria in valoare de 312 mil. EUR inainte de impozitare (312 mil. EUR dupa impozitare). Suplimentar, se vor constitui provizioane de risc in valoare totala de 450 mil. EUR inainte de impozitare (450 mil. EUR dupa impozitare). Aceste masuri se iau pe fondul interventiei fara precedent a statului in sectorul bancar din Ungaria, cresterii ratei optime de acoprire a creditelor neperformante si deteriorarii calitatii activelor. Amortizarea fondului comercial nu are efecte asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil.1
  • Erste Group va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 mil. EUR inainte de impozitare ( 627 mil. EUR dupa impozitare), pe fondul unei reveniri economice mai lente. Aceasta masura nu are nici un efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. Dupa preluarea participatiilor actionarilor minoritari (SIF-uri) – conform anuntului din 14 sept. 2011 – fondul comercial ramas va fi sustinut de catre o detinere semnificativ mai mare la BCR.
  • In contextul implementarii IFRS 9, Erste Group va alinia aplicarea modelelor de dobanda efectiva in cadrul intregului grup, ceea ce va duce la un efect negativ singular asupra capitalului propriu in valoare de 210 mil. EUR, datorita faptului ca veniturile vor fi inregistrate pe toata perioada derularii unui credit si nu in momentul platii. Aceasta suma va fi defalcata la nivelul contului de profit si pierdere pe perioada derularii respectivelor credite. Efectele asupra contului de profit si pierdere aferent perioadei ian–sept 2011 sunt de aproximativ 10 mil. EUR (dupa impozitare).
  • In urma aplicarii masurilor mentionate mai sus, Erste Group va raporta in primele noua luni ale exercitiului 2011 o pierdere neta de circa 920-970 mil. EUR. Dupa ajustarea acestor efecte extraordinare (excluzand taxele bancare din Austria si Ungaria), Erste Group estimeaza pentru primele noua luni din 2011 un profit net de circa 700 mil. EUR. Pe fondul profitabilitatii puternice constante a activitatii operationale, indicele Core Tier 1 (raportat la riscul total) al Erste Group de 9,2% la sfarsitul anului 2010 se estimeaza ca va ramane neschimbat la sfarsitul anului 2011.
  •  Pe fondul deteriorarii semnificative a perspectivelor economiilor din zona Euro, dar si ca masura de precautie, Erste Group va amana cu cel putin un an rambursarea anticipata a capitalului participativ de stat. Comitetul Executiv al Erste Group va propune Adunarii Generale a Actionarilor sa nu repartizeze dividende pentru anul 2011, dar sa continue plata dobanzii aferente capitalului participativ.
  •  

     

    ×
    Parteneri
    Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
    x close