Antena 3 CNN Economic Banci Banca Angliei: Londra are nevoie de 90 de miliarde de lire pentru a impulsiona economia

Banca Angliei: Londra are nevoie de 90 de miliarde de lire pentru a impulsiona economia

 Banca Angliei: Londra are nevoie de 90 de miliarde de lire pentru a impulsiona economia
Sursa foto: banca angliei
26 Feb 2009   •   08:31

Economia britanică are nevoie de un pachet de stimulare fiscală de 90 miliarde de lire sterline pentru a opri şomajul să ajungă la 10 procente în acest an, declara expertul Băncii Angliei, David Blanchflower.
?Ar trebui să existe un stimul fiscal substanţial pe termen scurt care să se concentreze pe slujbe?, a precizat Blanchflower. ?Dacă folosim sistemul pachetului lui Obama, aceasta ar însemna un stimul fiscal pentru Marea Britanie de circa 90 de miliarde de lire, care s-ar traduce prin crearea a 750.000 de locuri de muncă. Este un număr bun pentru începutul discuţiilor?.
Acesta a precizat că chiar dacă banca trece la cumpărarea de active cu bani noi ar putea să nu fie de ajuns pentru impulsionarea împrumuturilor.
Banca centrală a redus dobânda cheie la un record de un procent faţă de cele cinci în octombrie şi este de aşteptat să treacă şi alte măsuri pentru pornirea cererii în economie deoarece o reducere şi mai mare a acesteia ar putea să nu funcţioneze.
Riscurile unei recesiuni lungi sunt evidente. Ar putea să dureze mai mult pentru ca iniţiativele de politică să restabilească condiţiile normale de împrumut pe pieţele financiare, arăta expertul.
Previziunile arată că prima jumătate a anului se va înregistra o scădere constantă, înainte ca economia britanică să înceapă a-şi reveni spre sfârşitul anului, deoarece reducere dobânzilor şi planul fiscal de 20 de miliarde lire al guvernului ar începe să funcţioneze.
Antena3.ro

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close