Antena 3 CNN Economic Banci Banca elveţiană UBS a acceptat să transmită Statelor Unite date despre sute de conturi secrete

Banca elveţiană UBS a acceptat să transmită Statelor Unite date despre sute de conturi secrete

Banca elveţiană UBS a acceptat să transmită Statelor Unite date despre sute de conturi secrete
Sursa foto: Banca UBS
21 Feb 2009   •   12:06

Elveţienii sunt alarmaţi de o posibilă încălcare a legendarului secret bancar, din această ţară. Pentru a nu fi acuzată de complicitate la fraudă fiscală, marea bancă UBS a acceptat să transmită autorităţilor americane, date despre unele conturi confidenţiale. Tribunalul Administrativ Federal elveţian a blocat, însă, transmiterea acestor informaţii.
Ancheta americană a ajuns la concluzia că banca UBS i-a ajutat pe clienţii săi bogaţi din Statele Unite să scape de impozite, ascunzându-le banii în conturi confidenţiale. Pentru a scăpa de un proces neplăcut, mai ales pe fondul neîncrederii de pe pieţele financiare, banca a acceptat să le transmită americanilor datele câtorva sute de conturi. Acordul a fost aprobat de guvernul elveţian, care a susţinut că secretul bancar nu va fi afectat, deşi mulţi comentatori erau de altă părere.
Dar, a doua zi, în ciuda acordului, Administraţia americană a depus o nouă plângere împotriva băncii UBS cerând, acum, date despre 52.000 de conturi secrete. Revoltate, partidele şi presa din Elveţia au denunţat ?politica de mare putere? şi chiar ?metodele de gangster? ale americanilor. Justiţia elveţiană a oprit, deocamdată, transferul datelor, dar bătălia juridică este abia la început.

Antena 3

×
Parteneri
Metoda prin care românii au păcălit automatele de reciclare
x close