Antena 3 CNN Economic Banci Banca Italiei aprobă un ajutor de 3,9 miliarde de euro pentru cea mai veche bancă din lume

Banca Italiei aprobă un ajutor de 3,9 miliarde de euro pentru cea mai veche bancă din lume

Banca Italiei aprobă un ajutor de 3,9 miliarde de euro pentru cea mai veche bancă din lume
Sursa foto: Foto: businessweek.com
27 Ian 2013   •   15:45

Banca Italiei a aprobat un ajutor de 3,9 miliarde de euro pentru Banca Monte dei Paschi di Siena, sub formă de împrumuturi de urgenţă, iar premierul Mario Monti trebuie să decidă dacă sprijinul, care nu are susţinerea populaţiei, va fi pus sau nu în practică înainte de alegerile de luna viitoare.

Decizia a venit pe fondul unei furtuni politice legate de salvarea băncii după ce s-a descoperit că fosta conducere a ascuns autorităţilor informaţii referitoare la tranzacţiile cu instrumente financiare complexe care ar putea produce pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro, relatează Bloomberg.
   
La începutul acestei săptămâni, Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume şi a treia ca mărime din Italia, a anunţat că ar putea înregistra costuri de circa 720 de milioane de euro din cauza tranzacţiilor nerentabile cu instrumente financiare derivate.
   
Anunţul Băncii Italiei a avut loc după ce acţionarii Monte Paschi au aprobat o majorare de capital de 6,5 miliarde de euro, necesară obţinerii împrumuturilor.
   
Conform planului de salvare, Monte Paschi va vinde titluri numite "obligaţiuni Monti" către guvern, cu o dobândă de 9%, care ar putea creşte până la 15%.
   
Monte Paschi este nevoită să ceară sprijinul statului pentru că nu a reuşit să respecte necesarul de capital impus de Autoritatea Bancară Europeană. Banca vinde totodată active şi reduce riscurile şi costurile, într-un plan pe trei ani pentru refacerea lichidităţilor.
   
Procuratura investighează acţiunile fostei conduceri pentru posibile delicte de natură penală.

×
Subiecte în articol: ajutor miliarde Mario Monti
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close