Antena 3 CNN Economic Banci Banca Japoniei a introdus fonduri record în sistemul financiar, pentru a proteja economia

Banca Japoniei a introdus fonduri record în sistemul financiar, pentru a proteja economia

Banca Japoniei a introdus fonduri record în sistemul financiar, pentru a proteja economia
Sursa foto: Foto: timpul.md
14 Mar 2011   •   11:36

Banca Japoniei a injectat lichidităţi record în sistemul financiar şi a dublat mărimea programului de achiziţionare de active pentru a proteja economia de efectele celui mai puternic seism înregistrat în această ţară, transmite Bloomberg.

Mai exact, banca centrală a pompat 15.000 de miliarde de yeni (183 de miliarde de dolari) pe pieţe pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar în contextul în care acţiunile scad, iar riscurile creditului cresc. În plus, injecţiile de lichidităţi vor continua în funcţie de nevoi, potrivit guvernatorului instituţiei.

Autorităţile nipone se tem că încrederea populaţiei şi a companiilor va scădea, după ce cutremurul de vineri şi valurile tsunami, care au provocat moartea a peste 10.000 de persoane, au dus la suspendarea producţiei mai multor grupuri industriale, la întreruperea alimentării cu energie electrică şi la creşterea riscurilor de accidente nucleare.

"Dezastrul va afecta PIB pe termen scurt, iar Banca Japoniei vrea să atenueze impactul deflaţionist prin injecţii de lichidităţi", a afirmat Tomo Kinoshita, analist la Nomura Holdings.

Programul de achiziţioare de active a fost suplimentat în vederea prevenirii situaţiei în care deteriorarea încrederii mediului de afaceri şi creşterea aversiunii faţă de risc pe pieţe financiare va afecta activitatea economică, menţionează într-un comunicat consiliul de politică monetară al băncii centrale.

×
Subiecte în articol: banca japonia economie
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close