Antena 3 CNN Economic Banci Banca Românească are un nou proprietar

Banca Românească are un nou proprietar

Banca Românească are un nou proprietar
27 Iul 2017   •   10:45

Banca Naţională a Greciei a semnat un acord cu OTP Bank România pentru achiziţionarea pachetului său de acţiuni deţinute la Banca Românească, în valoare de 99,28%, se arată într-un comunicat al OTP Bank, remis joi AGERPRES. 

Tranzacţia implică acţiunile Băncii Româneşti (BROM) deţinute de Banca Naţională a Greciei (NBG - entitate comercială), precum şi achiziţia portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG. 

OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Naţională a României pentru obţinerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România (OBR) va creşte la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piaţa bancară din România (conform cifrelor din 2016). Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group în legătură cu tranzacţia. 

Această nouă achiziţie demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare şi o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să îşi consolideze prezenţa în regiune, a declarat Laszlo Wolf, director general adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank. 

"Vom face tot posibilul să realizăm un proces uşor de integrare, atât pentru clienţii, cât şi pentru echipa Banca Românească. Activele strategice şi abilităţile echipelor celor două bănci ne oferă posibilitatea abordării business-ului din noi perspective, întrucât OTP Bank devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din ţară. Datorită activităţii sale de creditare susţinute, noua instituţie va contribui la dezvoltarea economiei româneşti prin sprijinirea şi finanţarea mai intensă a IMM-urilor şi a companiilor. Noua structură va fi construită în jurul culturii OTP Bank care atrage şi dezvoltă indivizi talentaţi în mod constant, încurajează munca în echipă şi îşi asumă un rol proactiv în educaţia financiară. Am început iniţial cu module de formare financiară pentru angajaţii noştri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulţi şi părinţii acestora", a subliniat Laszlo Diosi, director general OTP Bank România. 

Conform bilanţului total de la finalul anului 2016, Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât şi corporate. La sfârşitul anului 2016, bilanţul total al Băncii Româneşti, împreună cu alte active, atingea 1,57 miliarde de euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1,148 miliarde de euro şi capitaluri proprii de 145 milioane de euro. 

Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a instituţiei financiare în ultimii doi ani a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. Banca Românească are 1.148 angajaţi, 109 filiale şi 118 ATM-uri. 0,72% din instituţia financiară este deţinută de mici investitori. 

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Ultima achiziţie a unei instituţii financiare realizată de OTP Bank în România a fost în 2014, prin Millennium Bank. 

OTP Bank oferă servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienţi din nouă ţări, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1300 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close