Antena 3 CNN Economic Banci Bancherii cer Guvernului să-şi achite datoriile către companii

Bancherii cer Guvernului să-şi achite datoriile către companii

Bancherii cer Guvernului să-şi achite datoriile către companii
Sursa foto: bancheri
15 Feb 2010   •   19:21

Bancherii şi oamenii de afaceri vin cu mai multe cereri în faţa guvernului, pe motiv că sunt la un pas de insolvenţă. Statul sugrumă afacerile din România, pentru că nu-şi plăteşte datoriile, spun aceştia. Ca urmare, oamenii de afaceri solicită ca Executivul să-şi plăteasacă datoriile la companii în maxim 30 de zile. Băncile au anunţat deja că nu mai acceptă nici întârzieri la plată din partea datornicilor de rând. Executarea silită a garanţiilor aduce însă pierderi atât băncilor, cât şi clienţilor, cu până la 30%.

Bancherii şi oamenii de afaceri cer Guvernului ca statul să-şi plătească datoriile restante faţă de companii, inclusiv TVA, în maxim 30 de zile şi să se realizeze un Registru Naţional în care să se bată în cuie datele la care urmează a se facă a ceste plăţi.

Guvernului i se solicită garantarea creditelor bancare pentru proiecte publice sau private, pentru care sunt încheiate contracte cu Autorităţile de Management. În acest sens ar urma ca ministerul finanţelor să publice pe site-ul instituţiei lista proiectelor ce vor beneficia de aceste garanţii.

Oamenii de afaceri cer şi creşterea plafonul de garanţii guvernamentale de la 7 la 12 miliarde lei, aşa cum a fost convenit cu FMI şi Comisia Europeană. Bancherii au mai cverut ca BNR să accepte reducerea nivelului provizioanelor pentru băncile comerciale.

Băncile sunt hotărâte să nu mai accepte nici întârzieri la plată din partea celorlalţi clienţi şi au anunţat că îi vor executa silit pe datornici.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: executiv banci datorii
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close