Antena 3 CNN Economic Banci Bancherii încă mai speră să scăpe de returnarea comisioanelor luate ilegal de la clienţi

Bancherii încă mai speră să scăpe de returnarea comisioanelor luate ilegal de la clienţi

Bancherii încă mai speră să scăpe de returnarea comisioanelor luate ilegal de la clienţi
Sursa foto: Foto: 123rf.com
de M.Z.    |    15 Iun 2013   •   17:42

Bancherii încă mai speră că vor scăpa de returnarea comisioanelor încasate ilegal de la clienţi.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a reamintit că se depun toate eforturile pentru ca articolul referitor la clauze abuzive din Codul de Procedură Civilă să nu fie aplicat nici după 1 iulie, în defavoarea clienţilor care sunt nevoiţi să plătească taxele abuzive impuse de instituţiile financiare.

Informaţiile au fost prezentate în ediţia de sâmbătă a emisiunii Income, de la Antena 3.

Bancherii încearcă în continuare să convingă guvernul că nu pot suporta plata tuturor comisioanelor încasate abuziv, aşa că au cerut Băncii Naţionale a României să facă un raport care să arate impactul financiar al articolului din Codul de Procedură Civilă asupra instituţiilor financiare. Deşi au fost calculate pierderi în valoare de un miliard de euro, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor spune că încă se mai fac calcule.

"Dacă studiul BNR va fi foarte clar în favoarea unei cereri de anulare, bineînţeleş că ne vom susţine în continuare punctul de vedere. Dacă va fi altfel, probabil că ne vom susţine tot în continuare punctul de vedere, dar cu şanse mai mici", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Băncilor.

Situaţia comisioanelor încasate abuziv este şi în atenţia Consiliului Concurenţei de mai mult timp.

În plus, bancherii cer ca procesele pentru clauze abuzive să fie judecate doar de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a nu exista riscul "ca o instanţă să greşească", aşa cum Radu Gheţea a afirmat de curând într-o declaraţie publică.

La 1 iulie, ar trebui să intre în vigoare prevederile din noul Cod de Procedură Civilă care permit asociaţiilor de consumatori şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să ceară instanţelor de judecată anularea din toate contractele unei bănci a clauzelor abuzive.




×
Subiecte în articol: bancheri radu ghetea
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close