Antena 3 CNN Economic Banci Băncile au creat pachete speciale pentru clienţii care au probleme la plata ratelor

Băncile au creat pachete speciale pentru clienţii care au probleme la plata ratelor

Băncile au creat pachete speciale pentru clienţii care au probleme la plata ratelor
20 Iul 2010   •   19:24

Tot mai multe bănci încearcă să vină în întâmpinarea clienţilor care se află în dificultate de plată a ratelor. După ce salariile s-au redus - atât la stat cât şi la privat - băncile riscă să nu mai încaseze ratele deloc. Aşă că au căutat soluţii ca să mai recupereze câte ceva de la clienţii ajunşi în impas.

Băncile au încercat să se adapteze, aşa că au creat pachete speciale pentru clienţii care au probleme la plata ratelor. De exemplu, BCR a anunţat că va accepta ca, timp de de şase luni, clienţii afectaţi de tăierile de salarii să plătească ratele la jumătate.

După ce totul va reveni la normal, banca va recalcula ratele şi va recupera banii de la clienţi pe perioada următoare. Şi alte băci au luat decizii asemănătoare. UniCredit are două variante pentru datornici. Fie plătesc doar 60% din rată pe o perioadă de un an, fie îşi prelungesc perioada de achitare a creditului.

Şi clienţii BRD au posibilitatea să îşi prelungească termenul de achitare. Oricum ar fi, toate măsurile băncilor au şi un cost - în final clienţii vor da mai mulţi bani înapoi.

Tăierile de salarii din sistemul bugetar şi cel privat i-au făcut pe bancheri să caute soluţii pentru a lua banii de la datornici. Astfel, clienţii cu probleme au posibilitatea să achite numai jumătate din rata lunară pentru o perioadă de şase luni.

?Este o diminuare temporară a ratelor, diferenţa se va recupera după această perioadă de diminuare?, a declarat Ştefan Coroianu - director executiv credite retail BCR.

Şi alte bănci au încercat să îşi adapteze pachetele pentru vremuri de criză.

?Acordarea unei perioade de graţie de 1 an care vizează reducerea ratei lunare cu 30%. Altă posibilitate, creşterea perioadei de rambursare. De exemplu, un credit de 3, 4 ani, poate fi prelungit cu încă 2 ani. Un credit ipotecar de 10-15 ani cu încă 5 ani astfel încât reducerea să fie sesizabilă?, a spus Bogdan Spuză - director marketing Unicredit.

Totuşi, după această perioadă, banca ar putea să mărească rata lunară cu 15 procente. Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre clienţii băncilor muncesc la stat. Ofertele lansate se adresează tuturor celor care se confruntă cu probleme financiare.

Antena 3

×
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close