Antena 3 CNN Economic Banci Băncile comerciale scumpesc din nou creditele ipotecare şi de consum

Băncile comerciale scumpesc din nou creditele ipotecare şi de consum

Băncile comerciale scumpesc din nou creditele ipotecare şi de consum
Sursa foto: Banci
12 Feb 2009   •   22:57

Băncile comerciale vor scumpi, din nou, creditele ipotecare şi de consum, mai ales în euro. Obligate să calculeze dobânda în funcţie de Euribor, care scade, băncile cresc marja proprie şi cu peste 4%, ca să mai aibă şi profit. Recordul îl deţine Bank of Cyprus care a crescut marja băncii cu până la 4,4% la creditele ipotecare. Astfel, dobânda anuală creşte de la 6,9 sau 7,9 cât era în decembrie, până la 10,7%, în funcţie de vechimea imobilului.
La BRD, marja la creditul ipotecar în euro este mai mare cu două procente, iar dobânda ajunge între 8,25 şi 9,25% în funcţie de avansul dat şi de cât de vechi e apartamentul. Culmea, bancherii spun că scumpirea creditului era inevitabilă pentru că banii din sistem sunt foarte scumpi acum.
La Raiffeisen Bank, dobânzile anuale la creditele în euro erau, la finalul anului trecut, la 8,6%. În două luni însă, acestea au crescut cu aproape 5 procente, la 13,25%.
Pentru creditele noi, marja de dobândă aplicată de Alpha Bank peste Euribor în cazul creditelor ipotecare a fost majorată cu 2,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 8%, iar dobânda anuală a ajuns la 10,21%. Iar pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă în euro marja de dobândă a fost redusă cu 1,5%.
La început de an, ING Bank a majorat costurile creditelor ipotecare în lei destinate populaţiei cu 2,5 puncte procentuale şi a ajuns la 15%. În cazul împrumuturilor în euro rata dobânzii a fost mărită cu 1 punct procentual, la 9,75%.
Emporiki Bank ia acum în calcul Euriborul la 3 luni faţă de 6 luni cum era înainte şi a crescut marja cu un procent. Astfel dobânda la lei a crescut doar cu jumătate de procent, dar la 20,5% Emporiki are una din cele mai mari dobânzi din piaţă.
Majoritatea băncilor au majorat şi comisionul de acordare cu până la 2 puncte procentuale din suma împrumutată.
Observator
UPDATE: În urma publicării acestui material, Alpha Bank a trimis redacţiei câteva precizări, pe care le publicăm integral:
"Alpha Bank precizează că dobânda pentru creditele ipotecare vechi, contractate in euro a scăzut în mod repetat în ultima perioadă, datorită modificării valorii indicelui EURIBOR la care banca se raportează în stabilirea dobânzilor practicate.
Astfel, pentru un credit de 50.000 de Euro pe 30 de ani, valoarea ratei va fi în luna martie a acestui an de 303 EURO, de la o valoare de 404 EURO pentru luna iulie 2008.
Alpha Bank a utilizat si inainte de ianuarie 2009 valoarea indicelui EURIBOR la 6 luni in stabilirea dobanzii variabile la creditele ipotecare.
De asemenea, pentru creditele de nevoi personale Alpha Open, mentionam ca marja a scazut cu 1,5%. Prin aceasta scadere, rata dobanzii compusa din indicele EURIBOR 6M + marja, a scazut de la 14,037% pe an la 11,714% pe an.

×
Subiecte în articol: dobanda scumpiri banci
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close