Antena 3 CNN Economic Banci Băncile comerciale vor transmite BNR informaţii despre clienţii care intră în insolvenţă

Băncile comerciale vor transmite BNR informaţii despre clienţii care intră în insolvenţă

Băncile comerciale vor transmite BNR informaţii despre clienţii care intră în insolvenţă
Sursa foto: BNR
13 Mai 2009   •   18:24

De luni, toate băncile comerciale sunt obligate să transmită Băncii Naţionale informaţii despre clienţii care au intrat în insolvenţă. Motivul: posibilitatea ca BNR-ul şi băncile comerciale să poată analiza dacă se impun măsuri preventive în cazul falimentelor unor clienţi importanţi, precum marile companii. Potivit unui studiu realizat recent, în 2009 vor fi deschise peste 20.000 de cazuri de insolvenţă.
Băncile iau în serios problema clienţilor care nu mai pot plăti ratele. În acelaşi timp încearcă să găsească soluţii ca să recupereze creditul în totalitate. Cu apartamentele ipotecate nu prea au ce face. Le-ar vinde foarte greu şi la jumătate de preţ.
?Putem să prelungim durata de rambursare, putem să aşezăm ratele de credit în aşa fel încât să plătească mai puţin acum şi mai mult la finalul creditului, putem să acordăm periadă de graţie?,a declarat Lucian Cojocaru, Director Comercial la BRD.
Banca reeşalonează ratele doar dacă dovediţi că salariul e mai mic sau că v-aţi pierdut locul de muncă - gest deloc în avantajul clientului.
?Trebuie să ştim că toate costurile de astăzi sunt mult mai mari decât în trecut. Prelungirea ratei cu doi ani poate să coste cu 20% faţă de dobânda iniţială?, a declarat Cojocaru.
Aşadar, rate mai mici întinse pe mai mulţi ani însemană pe termen lung pentru că acum dobânzile sunt mult mai mari.
De multe ori nici bunăvoinţa băncii nu e de folos, iar apartamentul e scos la licitaţie. Problemele încep din momentul în care suma obţinută nu acoperă valoarea creditului. Aşa se întâmplă în majoritatea cazurilor, preţurile scad mai mult de jumătate. Pe de altă parte, banca începe să oprească din salariu sau execută alte bunuri.
Observator

×
Subiecte în articol: BNR Banca Nationala
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close