Antena 3 CNN Economic Banci Băncile din România şi-au majorat capitalul cu peste 570 milioane euro, în 2010

Băncile din România şi-au majorat capitalul cu peste 570 milioane euro, în 2010

Băncile din România şi-au majorat capitalul cu peste 570 milioane euro, în 2010
Sursa foto: Foto: Intact Images
03 Dec 2010   •   17:57

Băncile care au sucursale pe teritoriul României şi-a majorat capitalul, de ianuarie până în decembrie 2010, cu o sumă totală de 572 milioane euro, pentru a depăşi mai uşor şocurile. Afirmaţia vine de la şeful direcţiei de supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză.

Majoritatea instituţiilor bancare de pe teritoriul ţării sunt controlate în proporţie de 90% de grupuri financiare străine, au un acord atât cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cât şi cu Banca Centrală, pentru ca aceştia din urmă să nu retragă fonduri din ţară şi să majoreze capitalul pentru a ajunge la o rată a adecvării de 10%.

Mai mult decât atât, băncile mamă de peste hotare au adus în România fonduri suplimentare de 75 de milioane de euro pentru creditare, spun Cinteză, citat de Bloomberg.

Sectorul bancar din România are dificultăţi în administrararea creditelor neperformante, în contextul impactului negativ al recesiunii asupra capacităţii clienţilor de a achita datoriile.

Piaţa bancară din România este dominată de instituţiile financiare din Austria, care controlează 38,4% din piaţă, urmate de cele elene, cu 17%, şi bănci din Franţa, cu 14,8%.

În primele şase luni ale lui 2010 băncile şi-au majorat capitalul social cu 1,9 miliarde de lei, depăşind contribuţiile de 1,3 miliarde de lei însumate pe parcursul întregului an 2009, potrivit raportului de stabilitate financiară pe 2010 publicat în august de BNR.

×
Subiecte în articol: banci
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close