Băncile s-au aliat cu statul împotriva românilor păgubiţi. Daunele pe care băncile ar trebui să le dea românilor, amânate

de O.P.    |    30 Ian 2013   •   06:06
Băncile s-au aliat cu statul împotriva românilor păgubiţi. Daunele pe care băncile ar trebui să le dea românilor, amânate
Statul se aliază cu băncile în lupta cu clienţii păgubiţi! Guvernul s-a angajat în faţa FMI să nu pună în aplicare legea care îi protejează pe români de costurile ascunse ale instituţiilor de credit. Este vorba de un articol din Codul de Procedură Civilă care intră în vigoare săptămâna aceasta.

Contractele de credit conţin multe clauze considerate abuzive de către clienţi. Una dintre acestea se referă la dobânzile ascunse, care duc la creşterea semnificativă a ratelor în timp.

Chiar dacă sunt clienţi care au decis să dea banca în judecată, instuţiile financiare pot fi cu greu trase la răspundere.Anomaliile se regăsesc în toate contractele de credit semnate de peste 5 milioane de români. Noul Cod de Procedură Civilă ar proteja suplimentar clienţii de abuzurile băncilor.

După eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, băncile ar fi obligate să le returneze clienţilor păgubiţi sume de ordinul a 600 de milioane de euro, anual. Pentru a scăpa cu bugetele intacte, bancherii au convins Guvernul să intervină în favoarea lor. Mai exact, Executivul s-a angajat în scris în faţa FMI-ului să amâne aplicarea prevederii din Codul de Procedură Civilă care îi apară pe români de costurile ascunse ale instituţiilor de credit.

Deputaţii au decis ca noul Cod de Procedură Civilă să intre în vigoare la întâi februarie.Parteneri
x close