Antena 3 CNN Economic Banci Băncile străine discută cu FMI, Comisia Europeană şi BNR variaţii de maxim 5% ale expunerilor pe România

Băncile străine discută cu FMI, Comisia Europeană şi BNR variaţii de maxim 5% ale expunerilor pe România

Băncile străine discută cu FMI, Comisia Europeană şi BNR variaţii de maxim 5% ale expunerilor pe România
Sursa foto: banci straine
18 Noi 2009   •   16:43

Cele mai mari nouă bănci cu capital străin discută, miercuri, cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi BNR, la Bruxelles, introducerea unei marje de variaţie de plus/minus 5% a expunerii individuale pe piaţa din România, au declarat pentru Mediafax surse participante la întâlnire.

Reprezentanţii celor mai mari nouă bănci străine prezente în România sunt în discuţii, la Bruxelles, cu oficiali ai FMI, BNR şi CE, pentru a evalua stadiul angajamentelor asumate de instituţiile bancare.

Potrivit surselor citate, variaţiile în minus ale expunerii unei bănci ar trebui compensate printr-o majorare peste 100% a expunerii, cu un procent similar.

Totalul expunerilor celor nouă bănci care s-au înţeles cu FMI, CE şi BNR se cifrează la aproape 33 de miliarde euro.

Şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, spuneat la începutul lunii noiembrie că expunerea băncilor-mamă pe România a scăzut cu 2% faţă de nivelul din martie şi că va colabora cu instituţiile de credit internaţionale pentru a se reduce nivelul la 100%.

În acelaşi timp, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus că, în ciuda expunerii scăzute de 2%, faţă de nivelul din martie, nu a existat în nici un moment o schimbare de strategie legată de o posibilă modificare a angajamentelor asumate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI CE BNR
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close