Antena 3 CNN Economic Banci Băncile vor fi amendate dublu dacă abuzează de clienţii lor

Băncile vor fi amendate dublu dacă abuzează de clienţii lor

Băncile vor fi amendate dublu dacă abuzează de clienţii lor
Sursa foto: Banci
05 Feb 2009   •   21:37

Băncile primesc o nouă lovitură. Vor primi amenzi duble de la Protecţia Consumatorilor dacă abuzează de românii împrumutaţi. În plus, nu mai au voie să-i execute silit pe clienţii care nu mai pot plăti ratele înainte să le propună alte soluţii de finanţare. Comisia Juridică din Senat a adoptat în unanimitate proiectul de lege.
După ce, acum câteva luni, Protecţia Consumatorilor a interzis băncilor comerciale să mărească dobânzile ori comisioanele fără acordul clienţilor, acum vine altă noutate. Băncile nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici înainte să le propună reeşalonarea creditelor. Mai exact, dacă băncile cresc costurile, clienţii le pot refuza pe motiv că nu mai au bani de rată, iar instituţia e obligată să menţină rata veche.
Băncile preferă să nu comenteze situaţia, pentru moment. Avocaţii, însă, spun că nu e corect ca băncile să fie obligate să facă o refinanţare.
În plus, senatorii jurişti propun ca amenzile aplicate băncilor să se dubleze. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului. Dacă va fi adoptat, va merge apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Observator

×
Subiecte în articol: banci clienti protectia consumatorului
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close