Antena 3 CNN Economic Banci Bistriţa-Năsăud, prima în topul judeţelor restanţiere la credite bancare

Bistriţa-Năsăud, prima în topul judeţelor restanţiere la credite bancare

Bistriţa-Năsăud, prima în topul judeţelor restanţiere la credite bancare
Sursa foto: bistrita
30 Mar 2010   •   15:25

Mulţi dintre românii care s-au împrumutat la bănci nu mai cu ce să achite creditele, iar restanţele cresc pe zi ce trece. În topul judeţelor cu cei mai mulţi restanţieri conduce Bistriţa-Năsăud, urmat la mică distanţă de Suceava şi Arad. Întârzierile la plată au crescut cu 130%, într-un singur an.


Nivelul restanţelor la credite a ajuns la 4,6%, după primele două luni ale acestui an. Asta după ce, în decembrie 2009, ponderea era de mai puţin de 4 procente.

Principalul motiv al acestei evoluţii, susţin ziariştii de la Financiarul, este că valoarea restanţelor a urcat cu aproape 18% în perioada decembrie-februarie, în timp ce creditarea a bătut pasul pe loc.

Topul judeţelor cu cei mai mulţi restanţieri la bănci este condus de Bistriţa-Năsăud, cu un nivel de aproape 9 procente. Suceava şi Arad au şi ele o pondere a restanţelor de peste 7 la sută.
Următoarele opt judeţe din acest clasament, printre care Argeş, Galaţi şi Ialomiţa, stau ceva mai bine, cu restanţe de 6 la sută din totalul finanţărilor.
În clasamentul pe regiuni, Bucureştiul conduce detaşat. În Capitală sunt înregistrate credite restante în valoare de peste 3 miliarde de lei, adică aproape 34% din totalul na ţional. Totuşi, gradul de neperformanţă a fost, în februarie, de doar 4,2%. Specialiştii explică situaţia prin faptul că soldul total al împrumuturilor a urcat cu două procente, în timp ce restanţele au avansat cu 120%.
Raportat la moneda de finanţare, împrumuturile acordate în lei au fost cele mai mari neperformante.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close