Antena 3 CNN Economic Banci Blocajul creditelor: Băncile se plâng că nu mai primesc dosare

Blocajul creditelor: Băncile se plâng că nu mai primesc dosare

Blocajul creditelor: Băncile se plâng că nu mai primesc dosare
18 Noi 2008   •   20:23

Blocajul creditelor a ajuns atât de departe încât există bănci care nu mai primesc nici măcar dosare. Marţi, Asociaţia Băncilor a anunţat că va cere Băncii Naţionale să revizuiască normele, pentru a putea acorda din nou imprumuturi. Cei de la BNR par deschişi la o astfel de sugestie, dar noile norme nu mai reprezintă o problemă. În criză de lichidităţi, băncile au ajuns să majoreze din proprie iniţiativă avansul la 30%, chiar la 50%, şi par oricum mult mai interesate să primească depozite, decât să acorde credite. Altfel spus situaţia stă cam aşa - cei care ar avea nevoie de un credit nu prea mai sunt pe placul băncilor, iar cei care sunt pe placul băncilor au o problemă cu normele BNR.
Oficial doar Volksbank recunoaşte că nu mai primeşte dosare de creditare dar, spun ei, asta numai pentru că nu şi-au făcut costurile pe noile norme ale BNR. Neoficial, toată lumea ştie că în acest moment creditul ipotecar este blocat.
Prima măsură şi cea mai drastică a fost majorarea avansului. Acum variază între 30% şi 50%. Practic mai iau credite doar cei care au bani puşi de o parte.
Solicitarea Asociaţiei Băncilor de revizuire a normelor de creditare este mai mult un joc de imagine. Bancherii înşişi recunosc că preferă să ţină banii decât să îi dea.
Oricum cei de la BNR spun că o evaluare a situaţiei era prevăzută după primele trei luni de la implementarea noilor norme. Limitarea legală a creditării ar putea lua sfârşit aşadar în ianuarie.

Observator

×
Subiecte în articol: dosare
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close