Antena 3 CNN Economic Banci BNR ar putea anunţa marţi relaxarea condiţiilor de acordare a creditelor

BNR ar putea anunţa marţi relaxarea condiţiilor de acordare a creditelor

BNR ar putea anunţa marţi relaxarea condiţiilor de acordare a creditelor
05 Ian 2009   •   23:21

Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) vor anunţa, marţi, dacă acceptă relaxarea condiţiilor de acordare a creditelor. Potrivit bancherilor, decizia va fi, în esenţă, un mesaj de încredere sau neîncredere pentru noul guvern.
Potrivit economistului şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, cel mai probabil Banca Centrală va menţine nemodificată dobânda de politică monetară la 10,25% şi va lua în considerare o nouă reducere a rezervelor minime obligatorii de la 18 la 16%.
Aceasta ar însemna aproximativ două miliarde de euro, bani care ar rămâne în bănci şi care ar resuscita astfel creditele. Mai mult, e de aşteptat ca dobânda pe piaţa monetară să scadă şi, odată cu ea, şi dobânzile la creditele populaţiei în lei.
Astfel, băncile încep să deblocheze creditele. Deocamdată doar pe cele de consum, căci la ipoteci nimeni nu ştie cum vor evolua lucrurile pe piaţa imobiliară.
În cazul împrumuturilor de consum, dobânzile la euro ajung până la 23%, iar la lei între 20 şi peste 28%.
Cu toate acestea, analiştii spun că nu este momentul pentru contractarea unui credit. Porivit acestora, dacă, totuşi, cineva are nevoie de un împrumut, fie el ipotecar sau de nevoi personale, atunci trebuie să fie atent nu doar la dobândă, ci mai ales la moneda în care încasează salariul.
Antena 3

×
Subiecte în articol: BNR credite Banca Nationala a Romaniei
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close