Antena 3 CNN Economic Banci BNR: Contracţia economiei este mai problematică în România decât în alte ţări

BNR: Contracţia economiei este mai problematică în România decât în alte ţări

BNR: Contracţia economiei este mai problematică în România decât în alte ţări
Sursa foto: bnr
29 Iun 2009   •   17:08

Contracţia economiei este mai problematică în România decât în alte ţări, din cauza nivelului mic al PIB/locuitor, iar riscul ca reducerea activităţii economiei să conducă la dezinvestiţii şi creşterea şomajului periclitează şi mai mult procesul de reducere a decalajelor faţă de UE, potrivit BNR, citată de Mediafax.

"Economia românească s-a diminuat în primul trimestru al anului curent cu 6,2% faţă de perioada corespunzătoare a anului 2008, peste valoarea din zona euro (-4,6%). Această încetinire este mai problematică decât în cazul altor ţări, datorită nivelului mic al PIB/locuitor din România. Riscul este ca, în circumstanţele crizei actuale, reducerea activităţii economice să conducă la dezinvestiţii şi majorarea importantă a şomajului, ceea ce periclitează procesul de convergenţă reală pe termen mediu şi lung. În acest context, atragerea fondurilor europene şi efectuarea de importante investiţii publice devin esenţiale pentru România", potrivit rapotului anual de stabilitate financiară, elaborat de BNR.

În acelaşi timp, BNR atenţionează că economiile care au crescut consistent în trecut s-ar putea suferi o ajustare mai mare în următorii ani, iar un asemenea risc trebuie luat în calcul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close