Antena 3 CNN Economic Banci CAD CAPETE în domeniul bancar

CAD CAPETE în domeniul bancar

CAD CAPETE în domeniul bancar
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    24 Noi 2013   •   15:58
Un fostul director internaţional pentru operaţiuni de trading al Credit Suisse, Kareem Serageldin, a fost condamnat în Statele Unite la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru rolul avut în falsificarea valorii unor obligaţiuni garantate prin ipoteci, în 2007, relatează Bloomberg, conform Mediafax.
Serageldin va plăti o amendă de 150.000 de dolari şi va lucra în folosul comunităţii timp de doi ani, după ce va fi eliberat din închisoare.
Judecătorul unui tribunal din Manhattan a respins cererea avocaţilor acestuia pentru o pedeapsă neprivativă de libertate, afirmând că aceasta trebuie să reflecte gravitatea faptei.
Serageldin a pledat vinovat, în luna aprilie, la acuzaţia de conspiraţie pentru falsificarea registrelor Credit Suisse.
Înainte de pronunţarea sentinţei, Serageldin şi mama sa au cerut clemenţa curţii.
"Regret ceea ce am făcut, iar greşelile mele mă vor urmări tot restul vieţii", a spus el.
Avocaţii au cerut o senţină neprivativă de libertate, citând pierderea reputaţiei de către clientul lor, a averii şi a carierei.
Procuratura a demonstrat că Serageldin şi alţi traderi subalterni au înregistrat datele în registre astfel încât să mascheze amploarea pierderilor.
După descoperirea falsurilor, Credit Suisse a efectuat o anchetă internă şi a redus valoarea activelor cu 2,65 miliarde de dolari. Circa 540 de milioane de dolari din această revizuire a fost legată de obligaţiunile din portofoliul administrat de Serageldin.
Potrivit procurorilor, acest portofoliu de obligaţiuni garantate cu ipoteci a fost supraevaluat ccu peste 100 de milioane de dolari.
"În bancă a fost un climat îngrozitor. Delictul lui Serageldin a fost unul imitat de mulţi alţii, din alte departamente ale băncii", a explicat judecătorul.
Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a decis totuşi să nu acuze Credit Suisse considerând că natura cazului a fost una izolată, iar banca a informat imediat SEC şi alte autorităţi, precum şi clienţii, corectând şi rezultatele financiare.
În cadrul unui acord cu procuratura, Serageldin a acceptat să cedeze 1 milion de dolari, obţinuţi în urma delictului. El a acceptat să cedeze fără litigii circa 25,6 milioane de dolari drept compensaţii către Credit Suisse.
Doi dintre subordonaţii săi, David Higgs şi Salmaan Siddiqui, au pledat vinovat, pentru supraevaluarea obligaţiunilor garantate prin ipoteci, şi îşi aşteaptă sentinţele.
Toţi trei au fost concediaţi de Credit Suisse în 2008.
 

×
Parteneri
Val de aer polar în România! Temperaturi de până la -20 de grade!
x close