Antena 3 CNN Economic Banci Cel mai mare ROBOR la şase luni, din 2013 şi până acum. Cum să plăteşti rate mai mici la bancă

Cel mai mare ROBOR la şase luni, din 2013 şi până acum. Cum să plăteşti rate mai mici la bancă

Indicele ROBOR la şase luni a atins cea mai mare valoare din 2013 şi până în prezent, iar ROBOR la trei luni a stagnat.

Cel mai mare ROBOR la şase luni, din 2013 şi până acum. Cum să plăteşti rate mai mici la bancă
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    19 Apr 2022   •   11:23

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat marţi la 4,70%, pentru a cincea zi la rând, potrivit datelor BNR.

La începutul lunii martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,86%, de la 4,84% cât a fost în şedinţa precedentă.

O asemenea notaţie nu a mai fost atinsă din 28 iunie 2013.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 4,95% de la 4,92%, cât era în şedinţa anterioară.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Cum să plăteşti rate mai mici la bancă. Dobânda poate scădea la jumătate

Românii care plătesc rate mari la bancă pot merge să treacă contractele de credit de la ROBOR la IRCC, pentru a da sume mai mici.

Schimbarea este valabilă în cazul românilor care au luat credite după anul 2019. Ei pot plăti o dobândă chiar la jumătate, faţă de cei cu credite legate de ROBOR, potrivit zf.ro.

Cei care vor să facă trecerea de la ROBOR la IRCC pot să facă o cerere la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii, susţine Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

Ratele ar putea să crească din nou. Câţi bani vom da în plus, dacă BNR măreşte iar dobânda-cheie

Ratele românilor ar putea să crească şi mai mult, în următoarea perioadă.

Specialiştii spun că, până la toamnă, indicele ROBOR va ajunge la 6%, după ce BNR a anunţat că inflaţia va depăşi 11 procente până în iunie. 

Luna următoare, BNR este în faţa unei noi decizii de a majora dobânda-cheie.

×
Subiecte în articol: robor rate
Parteneri
Cum denunți polița RCA Euroins, pas cu pas
x close