Antena 3 CNN Economic Banci Comisia de buget-finanţe: Ordonanţa 50 nu se aplică şi contractelor în derulare

Comisia de buget-finanţe: Ordonanţa 50 nu se aplică şi contractelor în derulare

Comisia de buget-finanţe: Ordonanţa 50 nu se aplică şi contractelor în derulare
Sursa foto: Foto: Antena 3
15 Dec 2010   •   23:12

Ordonanţa 50 a ajuns, în sfârşit, la o formă finală, după trei luni în care s-a tot dezbătut în Comisia de buget-finanţe. Aceasta nu se va aplica şi contractelor aflate în derulare. Astfel, doar cei care iau de acum încolo bani de la bancă vor fi acoperiţi de regulile pe care le stabileşte acest act normativ. Există, însă, şi excepţii: cei care au credite vechi şi au semnat acte adiţionale cu banca.

Sunt două categorii de persoane care vor beneficia de prevederile ordonanţei. Cei care au semnat deja actele adiţionale şi cei care fac un credit nou. Atenţie, însă! Nu este vorba şi de cei care au acceptat, fără să semneze, modificările cerute de bancă.

Cei care nu au semnat actul adiţional şi sunt în proces cu băncile rămân la contractele iniţiale, care conţin comision de rambursare anticipată, comisionul de risc.

Dacă ordonanţa trece şi de plenul camerei în această formă, pentru clienţii cu credite va deveni prioritară refinanţarea. La un credit imobiliar de 50.000 de euro, refinanţarea va aduce o rată mai mică cu o sută de euro, pentru că dobânda anuală e mai mică acum decât anul trecut.

În forma finală, ordonanţa mai prevede ca ANPC să nu mai poată suspenda activitatea de creditare a băncilor. Va putea însă să le amendeze, urmând ca banca sancţionată să anunţe BNR că n-a respectat regulile, iar Banca Naţională să decidă ce face mai departe.

Ordonanţa mai poate suferi modificări de acum numai în plen, când se va discuta din nou articol cu articol.

 


×
Subiecte în articol: comisie buget finante credite
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close