Antena 3 CNN Economic Banci Comisioanele la creditele de consum în lei s-au triplat anul acesta

Comisioanele la creditele de consum în lei s-au triplat anul acesta

Comisioanele la creditele de consum în lei s-au triplat anul acesta
Sursa foto: Foto: Antena 3
13 Oct 2010   •   16:25

Comisioanele la creditele de consum în lei s-au triplat, anul acesta, şi au ajuns la 36,4%. Nu la fel s-a întâmplat însă în cazul împrumuturilor în euro, a căror pondere a scăzut, după cum arată datele BNR. Financiarul scrie că dobânzile nu mai sunt de mult principala sursă de câştig pentru bănci.

În primele 8 luni ale anului, ponderea comisioanelor în costul creditelor de consum ÎN LEI a crescut de aproape 3 ori şi a ajuns la sfârşitul lunii august la 36,4%.

Alături de dobânzi, comisioanele sunt acum sursă principală de câştig pentru bănci, scrie Financiarul. Băncile pun costurile mari pe seama creşterii provizioanelor şi a riscului. Pentru că mulţi dintre români riscă să nu îşi mai poate achita ratele lunare la credite, instituţiile bancare impun comisioane şi dobânzi ridicate.

Culmea e că aceste comisioane au crescut numai în cazul creditelor de consum în lei. Datele BNR arată că la împrumuturile în euro, ponderea comisioanelor a scăzut anul acesta: la 10,99 procente faţă de aproape 16 la sută în 2009.  Dar şi numărul celor care iau credite în valută a fost mai mic comparativ cu anii trecuţi. Şi de aceea, băncile au diminuat costurile de administrare.

Cifrele indică doar ponderea comisioanelor. Mult mai relevantă este valoarea lor nominală, dar astfel de statistici nu sunt realizate. Potrivit ultimelor date adunate de specialiştii din Hexagon, România se află printre ţările cu cele mai ridicate comisioane. Dacă francezii plătesc anual 140 de euro, românii achită, în medie, peste 160 de euro.



Antena 3


×
Subiecte în articol: banci comisioane lei
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close