Antena 3 CNN Economic Banci Momentul potrivit pentru a cumpăra o locuință prin credit, în plină recesiune

Momentul potrivit pentru a cumpăra o locuință prin credit, în plină recesiune

Cătălin Marin, broker de credite și managing partner la SVN România, a explicat care este momentul potrivit pentru a cumpăra un imobil prin credit.

Momentul potrivit pentru a cumpăra o locuință prin credit, în plină recesiune
Sursa foto: freeimages.com
de Alexandra Cojoianu    |    18 Noi 2022   •   10:51

Specialistul susine că perioada actuală este una favorabilă deoarece valoarea cotei de TVA se va modifica de la 1 ianuarie, iar plafonul va scădea. 

”Când vorbim de un credit pe persoană fizică, ne raportăm strict la IRCC. Vor exista creșteri de la 1 ianuarie 2022: IRCC-ul astăzi este 4,06, în luna ianuarie va fi 5,7, asta înseamnă estimativ, în valoarea ratei, un plus de 17%. Este foarte clar că acesta este un moment foarte bun de a face o achiziție.

În acest moment sunt promovate dobânzi fixe pe o anumită perioadă determină de timp, sau creditele în euro cu o dobândă fixă sau variabilă, dar acolo dobânzile sunt mult mai mici.

Ținând cont de mărirea IRCC-ului din luna ianuarie, dobânzile se vor modifica și vor crește. Deci dacă luăm în calcul ca perioadă de timp următoarele 6 luni, cu siguranță astăzi e un moment foarte bun pentru a face o achiziție, cu atât mai mult cu cât și valoarea cotei de TVA se va modifica de la 1 ianuarie și va scădea plafonul, a explicat brokerul de credite.

Anul 2022 a fost marcat de inflație, de o creștere accelerată a indicelui ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, dar și de majorarea prețurilor alimentelor, carburanților și utilităților, potrivit ziare.com.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor, iar în august 2022 o inflaţie de 13,9% pentru finalul anului şi de 7,5% pentru 2023. 

 

×
Subiecte în articol: credit bancar BNR
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close