Antena 3 CNN Economic Banci Deutsche Bank, în mijlocul unui scandal de proporţii. Acuzaţii grave la adresa instituţiei bancare

Deutsche Bank, în mijlocul unui scandal de proporţii. Acuzaţii grave la adresa instituţiei bancare

Deutsche Bank, în mijlocul unui scandal de proporţii. Acuzaţii grave la adresa instituţiei bancare
Sursa foto: Foto: www.ekathimerini.com
06 Dec 2012   •   10:53
Deutsche Bank nu a recunoscut pierderi "pe hârtie" de până la 12 miliarde de dolari în timpul crizei financiare. Această strategie a ajutat instituţia să evite nevoia unui ajutor de stat, au declarat trei foşti angajaţi în sesizări către autorităţi de reglementare din SUA, relatează Financial Times.

Potrivit sesizărilor făcute de cei trei foşti angajaţi, Deutsche a supraevaluat o poziţie pe instrumente derivate şi a ascuns astfel o pierdere care ar fi depăşit 4 miliarde de dolari şi ar fi putut ajunge la 12 miliarde de dolari.

În cazul în care instituţia bancară ar fi înregistrat corect poziţiile, în valoare teoretică de 130 de miliarde de dolari, capitalul ar fi scăzut la un nivel periculos în timpul crizei financiare, iar banca s-ar fi putut găsi în situaţia de a avea nevoie de ajutor guvernamental pentru a supravieţui.

Se pare că traderii băncii ar fi evitat să înregistreze instrumentele financiare la valoarea de piaţă în timpul crizei din 2007-2009. Directori seniori din conducerea băncii au avut cunoştinţă de această strategie, afirmă foştii angajaţi.

Doi dintre foştii susţin că au fost obligaţi să părăsească banca, după ce şi-au raportat superiorilor îngrijorarea. Eric Ben-Artzi, fost manager de risc la Deutsche Bank, a fost concediat la trei zile după ce a deupus sesizarea la comisia pentru bursă.

Matthew Simpson, un trader senior la Deutsche a părăsit banca după ce a depus propria sesizare.

Al treilea angajat care a depus sesizare a lucrat la divizia de administrare a riscului din cadrul Deutsche Bank.

Într-un comunicat oficial de presă, Deutsche Bank a afirmat că acuzaţiile sunt vechi de doi ani şi jumătate, fiind făcute publice în iunie 2011. Acuzaţiile au făcut subiectul "unei investigaţii atente şi amănunţite", fiind în fapt "complet nefondate", potrivit băncii.



 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Deutsche Bank criza economica
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close