Antena 3 CNN Economic Banci Economiile din bănci ale românilor s-au redus, în octombrie, cu peste 700 de milioane de lei

Economiile din bănci ale românilor s-au redus, în octombrie, cu peste 700 de milioane de lei

Economiile din bănci ale românilor s-au redus, în octombrie, cu peste 700 de milioane de lei
14 Dec 2008   •   10:36

Nici măcar dobânzile mari nu îi mai impresionează pe români. Speriaţi de situaţia unor bănci din afara graniţelor, care şi-au închis porţile, conaţionalii au ales să îşi retragă banii din conturile bancare. Aşadar numai în luna octombrie au fost scoşi din bănci peste 700 de milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională. Urmarea a fost că sumele din conturile în lei ale românilor s-au diminuat, per total, cu 1%. În cazul depozitelor în valută, procentul a fost mai mare, de până la 7%.
Românii au preferat să-şi nu-şi mai ţină banii în bănci, deşi ar fi avut de câştigat de pe urma majorărilor de până la 12% a dobânzilor la depozitele în lei, practicate de majoritatea instituţiilor financiare în ultimele două luni. Analiştii financiari dau asigurări că românii nu au motive de îngrijorare în ceea ce priveşte solvabilitatea băncilor.
Mai precis, acestea sunt departe de a ajunge la faliment, iar economiile românilor vor fi, şi de acum înainte, în siguranţă, se arată în cotidianul Gândul. Cele mai consistente retrageri din depozitele în lei s-au înregistrat, în luna octombrie, în judeţul Alba. Conturile în lei au fost mai fost golite de clujeni, dar şi de bucureşteni, care nu au rămas indiferenţi la veştile proaste referitoare la evoluţia piaţei financiare globale.
La polul opus se situează judeţul Caraş-Severin, unde sumele depuse în conturile băncilor au crescut cu aproape 8,5%. Dornici să beneficieze de dobânzile majorate la depozitele în lei s-au dovedit a fi şi locuitorii din judeţele Dolj,Olt, Botoşani şi Maramureş.
Anrtena 3

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close