Antena 3 CNN Economic Banci Economiştii recomandă bugetarilor să nu ia credite în perioda următoare

Economiştii recomandă bugetarilor să nu ia credite în perioda următoare

Economiştii recomandă bugetarilor să nu ia credite în perioda următoare
Sursa foto: economisti
23 Feb 2010   •   19:16

Economiştii le recomandă bugetarilor sa se gandeasca de doua ori sau sa nu ia deloc vreun credit in perioda urmatoare. Nesiguranţa locului de muncă în sistemul de stat face din clientul bugetar unul de risc maxim. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu le recomandă românilor să se imprumute doar jumatate din cît ar putea să dea inapoi cu uşurinţă.

Numărul persoanelor care au restanţe la plata creditelor a crescut în 2009 faţă de anul 2008 cu 240 de mii şi a ajuns la peste 600 de mii de restanţieri. Ca să se reducă numărul persoanelor care nu pot plăti creditele, guvernatorul Băncii Naţionale a României recomandă ca populaţia să se împrumute de la bănci cu doar jumătate din cât ar putea să dea înapoi.

În condiţiile în care în acest moment băncile acceptă un grad de îndatorare de maximum 60%, indicat ar fi ca românii să se împrumute cu 30% din venituri. Aceasta era, de altfel, şi o regulă de prudenţă atunci când s-a înfiinţat Banca Naţională a României.

Bancherii spun că în condiţiile în care cheltuielile zilnice se ridică la 50% din venituri, atunci nu se explică o îndatorare cu încă 50% la bănci.


Antena3

×
Subiecte în articol: economisti bancheri credite
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close